Janne Feldt

Från Wikipedia
Janne Feldt
Född27 oktober 1929[1]
Karlstad[2], Sverige
Död11 april 1997[1] (67 år)
Karlstad[2], Sverige
Medborgare iSverige
Utbildad vidKungliga Tekniska högskolan
SysselsättningArkitekt[1]
FöräldrarOtto Feldt
Redigera Wikidata
Karlstads stadsbibliotek
Enebykyrkan
Grängesbergs kyrka
Kronoparkskyrkan
Sankt Eskils kyrka

Janne Feldt, född 27 oktober 1929 i Karlstad, död 11 april 1997 där, var en svensk arkitekt.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till stadsbyggmästaren Otto Feldt och Wera Svensson. Feldt tog studentexamen i Karlstad 1948 och studerade därefter på KTH fram till 1953.

Efter studierna anställdes han av kusinen och arkitekten John Wästlund på Wästlunds arkitektbyrå i Karlstad. Byrån var vid denna tid med sina 40 anställda den största arkitektbyrån på den svenska landsorten, med en mängd varierade uppdrag. Efter att Wästlund sålt sin firma till sina anställda 1965 blev Feldt delägare och VD i det nya bolaget med namnet Skanark. Många av kontorets uppdrag skedde i projektform där de övriga anställda var viktiga deltagare medan ritningarna ofta signerades av Feldt.[3] Janne Feldt kom att specialisera sig på kyrkobyggnader, inte sällan enligt småkyrkorörelsens idéer, och står bakom drygt 50 kyrkor. Han var medlem i Svenska Missionskyrkan och har ritat flera kyrkor för samfundet. Feldt var också ansvarig för restaureringar av äldre kyrkobyggnader.

Genom kontorets dominerande ställning i Karlstad under 60- och 70-talet har han varit medarbetare vid många byggnader i staden, såsom Löfbergsskrapan, Polishuset, Försäkringskassan, Ruds- och Norrstrandsskolan samt bostadshus på Orrholmen, Glasberget, höghusen på Vikengatan och i stadsdelen Hagaborg. 1973 ritade han Karlstads stadsbibliotek.

Kyrkobyggnader[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Arkitekter verksamma i Sverige, 11 juli 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Arkitekter verksamma i Sverige, 9 januari 2015, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  3. ^ Kroppkärrskyrkan
  4. ^ Länsstyrelsen i Västra Götaland: Missionshus och missionskyrkor - Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, Vänersborg, Åmål (2014)
  5. ^ karlstads kommun:Kulturhistorisk inventering (2004)
  6. ^ Bebyggelseregistrets anläggningspresentation

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Matikainen, Ylva (2002). Mellan modernism och miljonprogram: arkitekten John Wästlunds kontor i Karlstad 1945-1965. Göteborg: Chalmers tekniska högsk. Libris 8424241 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]