Hoppa till innehållet

Janne Långben – The Movie

Från Wikipedia
Janne Långben – The Movie
(A Goofy Movie)
Janne Långben – The Movie
Janne Långben – The Movie
GenreAnimering
Musikal
Komedi
Äventyr
RegissörKevin Lima
ProducentDan Rounds
ManusJymn Magon, Chris Matheson, Brian Pimental
Baserad påLångbens galna gäng
av Robert Taylor och
Michael Peraza Jr.
OriginalrösterBill Farmer
Jason Marsden
Jim Cummings
Kellie Martin
Rob Paulsen
Wallace Shawn
Jenna von Oÿ
Svenska rösterJan Modin
Nick Atkinson
Stephan Karlsén
Mariam Wallentin
Kim Sulocki
Stig Grybe
Mia Kihl mfl
OriginalmusikCarter Burwell, Don Davis
KlippningGregory Perler
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures, Disneytoon Studios
DistributionBuena Vista Pictures Distribution
Premiär
Speltid78 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$18 miljoner
Intäkter$35,3 miljoner amerikanska dollar[1]
FöregångareLångbens galna gäng (1992–1993)
UppföljareEn extremt långbent film (2000)
IMDb SFDb Elonet

Janne Långben – The Movie (engelska: A Goofy Movie) är en amerikansk animerad långfilm från 1995, med Kevin Lima som ansvarig regissör.

Filmen är som en uppföljare till TV-serien Långbens galna gäng, som bland annat visades på Disney Channel. Filmen har även fått en fristående uppföljare, filmen "En extremt långbent film". Den hade biopremiär i USA den 7 april 1995[2], samt den 26 juli 1996 i Sverige.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Långbens son Max är kär i en tjej som heter Roxanne. Problemet är att Max inte är populär och aldrig riktigt har pratat med henne, så när han och hans två vänner P.J och Bobby fixar att Max ska mima och dansa till den populära låten "Stand Out" på skolavslutningen, så förändras allt! Han lyckas till och med fixa en dejt med Roxanne. Men när skolans rektor ringer Långben och säger att Långben borde fundera på att ändra sina uppfostringmetoder om inte Max ska hamna på fel spår, får rektorn det att låta som att Max väntar dödsstraff vilket får Långben att gripas av panik - men kommer sedan på att det bästa sättet att göra det är att få lite kvalitetstid med sonen, så han bestämmer sig för att ta med Max på en fisketur, precis som han och hans pappa gjorde när han var i Max ålder. Max blir tvungen att ställa in sin träff med Roxanne och ljuger för Roxanne och säger att han ska åka på Powerline-konserten. Nu måste han på något sätt lura Långben att åka till Los Angeles istället för fiskestället annars så kommer nog Roxanne aldrig mer att prata med Max igen. På resan lär sig Max att hans pappa är rätt okej, och de möter många personer och varelser, till exempel Storfot.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”A Goofy Movie” (på engelska). Box Office Mojo. 7 april 1995. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=goofymovie.htm. Läst 20 augusti 2016. 
  2. ^ ”Janne Långben - The Movie”. Disneyania. 7 april 1995. http://www.d-zine.se/filmer/jl_themovie.htm. Läst 20 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]