Jauja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jaujas katedral var den första katedral som, på order av Francisco Pizarro, spanjorerna byggde i Peru.

Jauja är en stad i centrala delen av Peru, och är administrativ huvudort för en provins med samma namn. Folkmängden uppgick till 15 432 invånare 2015.[1] Staden är belägen i den bördiga Mantarodalen, 45 kilometer norr om Huancayo (huvudort i Junínregionen), på en höjd av 3 400 m ö.h.

Efter att spanjorerna fullbordat erövringen av Peru genom inta Cusco år 1533 grundade conquistadoren Francisco Pizarro staden Jauja som en provisorisk huvudstad i april 1534. Jaujas betydelse minskades dock kraftigt 1535 då Pizarro grundade den nya huvudstaden Lima.

Jauja har blivit passerad av Huancayo som regionens kommersiella centrum de senaste åren. Staden har dock lyckats behålla mycket av sin koloniala charm.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

På spanska är uttrycket "tierra de Jauja" (trakten Jauja) ett uttryck för ett lyckoland, med bördig jord och inga bekymmer med arbete för att få mat. Uttrycket uppkom genom den beskrivning som Pizarro lämnade över trakten runt Jauja. Temat behandlades utförligt på teaterscenerna under slutet av 1500-talet och under 1600-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]