Jean-Louis Petitot

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jean-Louis Petitot

Jean Louis Petitot, född i Blois den 2 januari 1653, död i La Queue-en-Brie den 29 oktober 1702, var en fransk emaljmålare, äldste son till Jean Petitot.

Den unge Petitot lärdes upp i emaljbränning av sin far. En del av hans arbeten påminner så mycket om den äldre Petitot att det är svårt att skilja mellan dem och han ansågs som den ende allvarlige konkurrent hans far någonsin hade. Han slog sig för en tid ned i London, där han stannade till 1682, och målade många porträtt av Karl II. 1682 flyttade han till Paris, men 1695 återvände han till London, där han blev kvar nästan ända till sin död.

Hans porträtt, utfört av Mignard, finns i museet i Genève och ett annat, i emalj av honom själv i earlen av Dartreys samling, som också innehåller två av hans hustru, Madeleine Bordier, som han äktade 1683. Ett annat porträtt som tros föreställa honom tillhörde John Pierpont Morgan.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Jean Louis Petitot, 19 februari 2009.