Jean-Louis Tauran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jean-Louis Tauran
Jean-Louis Tauran in Granada, February 2010.jpg
Kardinal i Katolska kyrkan
Född 5 april 1943 (74 år)
Bordeaux, Frankrike
Biskopsstol Titulärärkebiskop av Telepte
Kardinalstitel Kardinaldiakon av Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine
Utnämnd 21 oktober 2003
Se även: Kardinal ⋅ Titulus ⋅ Konsistorium
Coat of arms of Jean-Louis Tauran.svg

Jean-Louis Pierre Tauran, född 5 april 1943 i Bordeaux, Frankrike, är en fransk kardinal i Romersk-katolska kyrkan. Han är sedan den 21 februari 2011 kardinalprotodiakon.

Jean-Louis Tauran prästvigdes 1969 av ärkebiskopen av Bourdeaux Marius-Félix-Antoine Maziers, och utnämndes den 1 december 1990 till statssekreterare med ansvar för internationella relationer i Heliga stolens statssekretariat samt utsågs till titulärärkebiskop av Telepte. Den 6 januari 1991 blev han biskopsvigd av påve Johannes Paulus II. Påven assisterades vid vigningen av Giovanni Battista Re och Justin Francis Rigali.

I oktober 2003 avgick Tauran som statssekreterare och utnämndes till kardinaldiakon av Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine. Sedan november samma år är Tauran därtill bibliotekarie över Vatikanbiblioteket samt arkivarie vid Vatikanens hemliga arkiv. I januari 2007 blev han av påve Benedictus XVI utsedd till Vatikanstatens ansvarige för interreligiös dialog.

Efter påvens anförande i Regensburg 2006, som retade muslimer, har det ålagts kardinal Tauran att återupprätta de katolska relationerna med den muslimska världen. I detta syfte deltog kardinalen i en konferens vid Al Azhar-universitetet i Kairo i februari 2008.[1] Detta ledde till att han organiserar ett av påven påbjudet religiöst toppmöte i november 2008, med dignitärer från de båda världsreligionerna på temat "älska Gud, älska din nästa".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vatican Radio, "Cardinal Tauran Talks About the Latest Development in Christian Muslim Relations", 1 mars 2008

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Agostino Cacciavillan
Kardinalprotodiakon
2011–
Efterträdare:
'