Jean Hyppolite

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jean Hyppolite

Jean Hyppolite (franska: /ipɔ'lit/) var en fransk 1900-talsfilosof. Han föddes 8 januari 1907 i Jonzac i Poitou-Charentes, Frankrike, och avled 26 oktober 1968 i Paris. Han är känd för sina arbeten om Hegel har bland annat utövat påverkan på Michel Foucault och Jacques Lacan. Han var verksam som lärare vid Sorbonne, École normale supérieure och Collège de France[1].

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jean Hyppolite studerade vid École Normale Supérieure samtidigt med Jean-Paul Sartre och Raymond Aron. Han studerade Hegel för Alexandre Kojève vid École des hautes études en sciences sociales.

Jean Hyppolite är känd för sitt arbete om Hegel.[1] Han var den förste som översatte Phänomenologie des Geistes till franska och utgav i samband med detta en omfattande kommentar till detta arbete – Genèse et structure de la Phénoménologie de l'esprit (1946). Senare blev han Michel Foucaults professor. Hyppolite var därefter verksam vid Collège de France där Foucault skulle efterträda honom.

I Frankrike räknas han till en av sin samtids stora filosofer,[källa behövs] med tydliga drag av Hegel och Karl Marx. Förutom på Foucault har han utövat stor påverkan på bland andra Jacques Lacan.

Hyppolite [ipɔli't] , Jean, 1907–68, fransk filosof. H. var verksam som lärare vid Sorbonne, École normale supérieure och Collège de France i Paris. I synnerhet genom sina tolkningar av Hegels filosofi fick han stor betydelse för en rad franska filosofer från Merleau-Ponty till Foucault. Den stora Hegel-kommentaren Genèse et structure de la Phénoménologie de l'esprit de Hegel (1946) anses av många som hans viktigaste skrift.

Modern inspiration[redigera | redigera wikitext]

Den ofta missmodige och filosofiskt lagde författaren Hipolito i filmen Amelie från Montmartre bär drag av "hegeliansk" idealism.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Jean Hyppolite". NE.se. Läst 27 mars 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]