Jeanne de Chantal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sankta Jeanne de Chantal
Sankta Jeanne de Chantal
Ordensgrundare
Född 23 januari 1572
Dijon
Död 13 december 1641
Moulins
Vördas inom Katolska kyrkan
Saligförklarad 21 november 1751 av
Benedictus XIV
Helgonförklarad 16 juli 1767 av
Clemens XIII
Helgedom Annecy
Helgondag 12 augusti
Skyddshelgon för Änkor, bortglömda personer, husmödrar

Jeanne-Françoise de Rabutin de Chantal, född Jeanne-Françoise Frémyot 23 januari 1572 i Dijon, död 13 december 1641 i Moulins, var en fransk baronessa som sedan hon blivit änka grundade en kristen orden, Visitandinnornas orden. Hon vördas som helgon i Katolska kyrkan, med festdag den 12 augusti.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Frans och Jeanne, fönster i kyrkan i Annecy.

Jeanne-Françoise Frémyot föddes i Dijon som dotter till presidenten i Burgunds parlament, som tillika var rojalist och medlem av Katolska ligan. Hon gifte sig 1592 med baron de Chantal och levde ett typiskt liv för en baronessa i slottet Bourbilly, tills hon 1601 blev änka, endast 28 år gammal. Hon hade då blivit mor till fyra barn. Hon svor, sedan hon blivit änka, sitt liv åt kyskhet och kristet leverne.

1604 blev Frans av Sales hennes biktfader, och de började föra en livlig korrespondens, av vilken dock hon brände merparten efter Frans död. Hon överlämnade sin son till sin brors, som var ärkebiskop av Bourges, omvårdnad, och de övriga barnen åt sin far, och begav sig själv till Annecy där Frans levde.

1610 grundade de Visitandinnornas orden, vilken vid Jeanne de Chantals död hade 86 hus. Hennes sondotter var Marie de Rabutin Chantal de Sévigné.

Hon är begravd bredvid Frans de Sales i Annecy.

Källor[redigera | redigera wikitext]