Jentinkdykare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jentinkdykare
Status i världen: Starkt hotad[1]
The book of antelopes (1894) Cephalophus jentinki.png
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Underordning Idisslare
Ruminantia
Familj Slidhornsdjur
Bovidae
Underfamilj Dykarantiloper
Cephalophinae
Släkte Cephalophus
Art Jentinkdykare
C. jentinki
Vetenskapligt namn
§ Cephalophus jentinki
Auktor Thomas, 1892
Hitta fler artiklar om djur med

Jentinkdykare (Cephalophus jentinki) är en ganska stor dykarantilop som man hittar i södra Liberia och på spridda ställen i Sierra Leone. Namnet hedrar den nederländska zoologen Fredericus Anna Jentink.[2]

Jentinkdykaren har en mankhöjd på ungefär 80 centimeter och kan väga runt 70 kilogram, det gör den till en av de större dykarantiloperna. Kroppslängden (huvud och bål) varierar mellan 130 och 150 cm och svanslängden mellan 12 och 16 cm.[3] Från skuldrorna och bakåt är dykaren grå och från skuldrorna och framåt är den svart. Den har ett vitt band mellan de två färgerna som går ner över skuldrorna och under magen som också är vit. Jentinkdykaren har två långa smala horn med en liten böj på spetsen. Hornen kan bli mellan 14 och 21 centimeter långa.

Den är ett nattlevande djur som livnär sig på frukt, blommor, skott, rötter och till böndernas förtvivlan, kakaobönor och mango. Jentinks dykare antas vara ett revirhävdande djur som försvarar sitt revir mot inkräktare. Den lever vanligen ensam men par dokumenteras likaså.[3]

Man tror att det finns ungefär 3 500 Jentinkdykare kvar i världen och de är hotade på grund av att deras levnadsmiljö förändras med hjälp av skogsavverkningar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cephalophus jentinkiIUCN:s rödlista, auktor: IUCN SSC Antelope Specialist Group 2008, besökt 25 november 2009.
  2. ^ Jentink, The Eponym Dictionary of Mammals, sid.211 , läst 2017-02-24.
  3. ^ [a b] Brent Huffman (24 november 2013). ”Jentink's duiker” (på engelska). Ultimateungulate. Arkiverad från originalet den 3 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160303170704/http://www.ultimateungulate.com/Artiodactyla/Cephalophus_jentinkiFull.html. Läst 31 oktober 2016.