Jesse Ventura

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jesse Ventura

Jesse Ventura, egentligen James George Janos, även känd som The Body, The Mind, The Star och Governor Body, född 15 juli 1951 i Minneapolis, Minnesota, är en amerikansk wrestlare, skådespelare och politiker.

Jesse Ventura var en av USA:s mest kända brottare - 193 cm lång och 110 kg tung. Han sadlade 1990 om och blev politiker, och blev vald till borgmästare i Brooklyn Park i Minnesota, en post han innehade 1990 till 1995. Som en av endast en handfull politiker utanför de två etablerade partierna, det demokratiska och det republikanska har Ventura dessutom lyckats vinna ett guvernörsval, i Minnesota år 1998. 1999 - 2003 var Ventura guvernör i Minnesota. Han vann valet som kandidat för Reform Party. Efter guvernörsperioden var Ventura gästprofessor i Harvard vid John F. Kennedy School of Government.

Ventura har skrivet ett antal böcker i vilka han kritiskt granskar maktcentra i det amerikanska samhället. Ventura har i sitt författarskap samarbetat med välkända kritiker av det amerikanska etablissemanget, framför allt CIA veteranen L. Fletcher Prouty, filmregissören Oliver Stone och journalisten/författaren Dick Rusell.

Han har ett eget tv-program, Conspiracy Theories, där han refererar till sina erfarenheter som guvernör och "Navy SEAL". I programmen granskar han konspirativa samhällsmekanismer och korruption. Ventura tjänstgjorde 11 september 1969 till 10 september 1975 i ett av marinens UDT-team (Underwater Demolition Teams), vilka var föregångare till Navy Seals och de första som tränade dessa.

Ventura var i början av 70-talet med i motorcykelklubben MC Mongols.[1]

Finishers och signaturattacker[redigera | redigera wikitext]

  • Body Breaker (Triple rib breaker)
  • Inverted body-vise

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ventura, Jesse. ”Howard Stern Show - Intervju”. intervju. Howard Stern Show. https://www.youtube.com/watch?v=U3_5r4sUgYU. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]