Jevhen Konovalets

Från Wikipedia
Jevhen Konovalets
Född14 juni 1891[1]
Zasjkiv[2], Ukraina
Död23 maj 1938[1] (46 år)
Rotterdam, Nederländerna
BegravdCrooswijks allmänna begravningsplats
Medborgare iUkrainska folkrepubliken
Utbildad vidLvivs universitet
SysselsättningPolitiker, militär
Politiskt parti
Organisationen för ukrainska nationalister
Utmärkelser
Ukrainska krigskorset
Redigera Wikidata

Jevhen Konovalets (ukrainska: Євген Коновалець), född 14 juni 1891 i Galizien, Kejsardömet Österrike, död 23 maj 1938 i Rotterdam, var en ukrainsk nationalistledare, som ledde Ukrajinska Vijskova Orhanizatsija och Organisationen för ukrainska nationalister.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Konovalets växte upp under österrike-ungerskt och senare polskt styre. Han verkade för idén om väpnad kamp för ett självständigt Ukraina. Han var inledningsvis ledare av Ukrajinska Vijskova Orhanizatsija (UVO), som var en hemlig militär och politisk rörelse bildad i augusti 1920. Inledningsvis opererade UVO i alla länder med ukrainska minoriteter (Polen, Tjeckoslovakien, Sovjetunionen och Rumänien), men med tiden koncentrerade man sina aktiviteter enbart till Polen. Organisationen var också aktiv bland den ukrainska diasporan, framförallt i Tyskland, Litauen, Österrike och Danzig. UVO förövade ett antal attentat mot några av de mest kända polska och sovjetiska politikerna, varav flera lyckades. Bland dessa fanns det misslyckade försöket att mörda Józef Piłsudski och vojvoden av Lwów, Kazimierz Grabowski, den 25 september 1921. Man mördade 1922 den ukrainske poeten Sydir Tverdochlib. Konovalets fick lämna landet i december och levde i exil i Tjeckoslovakien, Tyskland, Schweiz och Italien. UVO inlemmades åren 1929 till 1934 i den nybildade Organisationen för ukrainska nationalister med Konovalets som ledare.

Konovalets blev på grund av sin antisovjetiska verksamhet mördad av den sovjetiska underrättelsetjänste troligtvis på direkt order från Josef Stalin. Attentatet utfördes av Pavel Sudoplatov i maj 1938 i Rotterdam; Sudoplatov dödade Konovalets med en kraftig sprängladdning, dold i en chokladask.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gemeinsame Normdatei, läst: 27 april 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  2. ^ Källangivelsen på Wikidata använder egenskaper (properties) som inte känns igen av Modul:Cite
  3. ^ Sobor na Krovi, DVD-dokumentär, Telecon 2007, Ukraina samt Судоплатов, ryska Wikipedia.
  • Volodymyr Kubijovyč, Encyclopedia of Ukraine, Toronto: University of Toronto Press 1984 - 2001.
  • encyclopediaofukraine.com
  • Dovidnyk z istorii Ukrainy, Kyiv: Heneza 2002.
  • Vladislav Moulis, Běsové ruské revoluce, Praha: Dokořán, 2002.
  • Wikimedia Commons har media som rör Jevhen Konovalets.