Jiří Wolker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Staty i Prostějov

Jiří Wolker, född 29 mars 1900 i Prostějov i centrala Mähren i Österrike-Ungern, död 3 januari 1924, var en tjeckisk poet.

Wolker växte upp i en välbärgad familj i staden Prostějov. Hans far önskade att sonen skulle studera sociala rättigheter i huvudstaden Prag och så fick det bli. Wolker började studera men passade också på att närvara på flera olika föreläsningar på filosofiska fakulteten. På det viset kom han i kontakt med kulturen och många tyckte om honom och hans alster. Redan på gymnasiet publicerades texter som hans skrivit i olika studenttidningar. Jiří Wolker var medlem i en Litterär grupp som bildats av författare i Mähren. En kort tid var han också medlem i en annan litterär grupp i Böhmen, Devětsil. På somrarna brukade han också vara med scouterna på olika läger. Tack vare sin litterära, musikaliska och konstnärliga begåvning blev konsten ett naturligt val för honom. Han var en av grundarna till CPC (tjeckiska kommunistpartiet) 1921. Wolker var kristen. Efter studierna i Prag smittades Wolker av tuberkulos. Föräldrarna sökte bot för sjukdomen. De skickade honom till havet och till Höga Tatrabergen och hoppades att han skulle bli frisk men till slut orkade inte Wolker mer och avled. Han är begravd på den kommunala kyrkogården i Prostějov. Hans verk kom att tillhöra en viss stil av poesi som idag kallas den proletära.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Hans arbete sägs tillhöra den så kallade proletära poesin, som dess mest framträdande företrädaren.

 • Proletářské umění (Proletär konst)
  (1922, skriven tillsammans med Karel Teige) - program och teoretiska uppsatser där grunderna för den här konstnärliga riktningen definieras.
 • Host do domu (Pensionat i kammaren)
  - diktsamlingen som kommer från hans gymnasiearbeten. Den innehåller tre delar - Chlapec (pojke) - dikterna uttrycker förtroende i livet, optimism, en nära relation med de mest vardagliga saker, Ukřižované srdce (Korsfäst hjärta) - detta avsnitt noterar elände och lidande; solidarisk poesi och uppror och så Host do domu (Pensionat i kammaren) - strävan efter harmoni och att se döden som en naturlig del av livet, porten till ett nytt uppvaknande.
 • Těžká hodina (Den svåra timmen)
  – dikter (samling) som är typiska för den proletära poesin. Till skillnad från tidigare poeter från 1800-talet som Karel Jaromír Erben som antyder i sin ballad att människan krossas med våld av ödet och inte kan försvara sig, anser Wolker istället att människan har sociala problem redan från början, men kan försvara sig och hitta lösningar. Hela samlingen är pessimistisk - det handlar om sociala problem.
 • O milionáři, který ukradl slunce (Om miljonären som stal solen)
  En saga – ett försök till en social historia, som starkt uttrycker tankar om att en rik person inte är annat än en tjuv och dålig person.
 • Polární záře (Aurora)
  – ett försök till en roman - bara en bråkdel av romanen vart klar.
 • Tři hry (Tre spel)
  – omfattar följande dramer:
  • Nemocnice (Sjukhuset)
  • Hrob (Graven)
  • Nejvyšší oběť (Högsta offret)
 • Do boje, lásko, leť (Till kamp, älskade, flyg)
  - en samling dikter som bland annat innehåller ett brev som han skriver när han tillsjuknar och förflyttas till Tatrabergen. Det är ett brev till hans kära och älskade.

Senare skrev han också sin egen gravskrift.

Här ligger Jiří Wolker, en poet som älskade världen och gick till kamp för rättvisan. Redan innan han kunde bekämpa ondskan dog han - bara tjugofyra år gammal.
– Wolkers gravskrift

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]