Jijé

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jijé (pseudonym för Joseph Gillain), född 13 januari 1914 i Gedinne i Belgien, död 20 juni 1980 i Versailles i Frankrike, var en belgisk serieskapare, en av de stora pionjärerna inom de fransk-belgiska tecknade serierna. Han är kanske främst känd för sin tid på serierna Spirou (1940-1946) och Jaktfalkarna (1968-1980) samt de egna skapelserna äventyrsserien Valhardi och westernserien Jerry Spring.

Under 1940-talet, när importen av amerikanska serier till Belgien var marginaliserad på grund av andra världskriget, etablerades Jijé som en av de främsta inhemska serieskaparna. Som mentor för de något yngre Franquin, Morris, och Will producerade han basen för serieutbudet i den ledande serietidningen Spirou. De fyra arbetade tillsammans i Jijés studio och kom att gå under beteckningen "La bande à 4" ("De fyras gäng"). Tillsammans gav de upphov till "Marcinelleskolan", som, jämte Hergés "Bryssel-skola", är den serietecknartradition som huvudsakligen präglat de franskbelgiska tecknarseriernas 1900-tal.

1975 tilldelades Jijé Belgiens stora seriepris Grand Prix Saint-Michel, vilket följdes av Nederländernas Stripschapprijs 1976 och det franska Grand Prix de la ville d'Angoulême 1977.

Jijé på svenska[redigera | redigera wikitext]

Jijé är ganska styvmoderligt behandlad i Sverige, men Jerry Spring trycktes i svart-vitt i Western-Serier, flera av hans tidiga Spirou-serier finns översatta i samlingsalbumet "Spirou 1938-1946", och det gavs i övrigt ut ett album med "Jaktfalkarna" från hans penna.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
René Pellos
Grand prix de la ville d'Angoulême
1977
Efterträdare:
Jean-Marc Reiser