Hoppa till innehållet

Jim Corbett nationalpark

Jim Corbett nationalpark
Nationalpark
Hjord av elefanter i nationalparken.
Hjord av elefanter i nationalparken.
Läge Indiska delstaten Uttarakhand
 - koordinater 29°32′N 78°56′Ö / 29.533°N 78.933°Ö / 29.533; 78.933
Area 520 km²[1]
Inrättad 1936
Geonames 6941979

Jim Corbett natinalpark är den första nationalparken som inrättades i Indien. Den ligger i delstaten Uttarakhand vid foten av Himalaya. Parken hette i början Hailey nationalpark men senare uppkallades den efter den brittiska jägaren och naturvännen Jim Corbett som hade betydande andel i parkens uppkomst.

Nationalparken täcker en yta av 520 kvadratkilometer och utgör tillsammans med skyddsområdet Sonanadi ett större reservat för tigrar och andra vilda djur. Områdets största flod Ramganga mynnar vid parkens västra gräns i en större sjö. Landskapet kännetecknas av breda dalgångar och många kullar. Ungefär i parkens centrum löper en bergstrakt från väst till öst. Vegetationen utgörs främst av skogar med salträd (Shorea robusta), i bergstrakten förekommer även gransläktet och i slättlandet finns ofta öppna regioner med gräs.

Nationalparkens huvudattraktioner är bengaliska tigrar, leoparder och asiatiska elefanter. Dessutom finns flera andra däggdjur som är typiska för regionen. I vattenansamlingar lever gavialen och sumpkrokodilen, dessutom vistas omkring 580 fågelarter i parken.

För besökare är parken öppen från november till juni.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 28 januari 2011.

Tryckta källor

[redigera | redigera wikitext]
  • Magnus Elander & Staffan Widstrand: Die schönsten Wildparks der Welt, Berg Verlag, 1994 ISBN 3-7634-1105-4

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]