Joachim Ringelnatz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Joachim Ringelnatz

Joachim Ringelnatz är pseudonym för Hans Bötticher, född 7 augusti 1883 i Wurzen i Sachsen, död 17 november 1934 i Berlin. Ringelnatz var författare och målare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pseudonymen Ringelnatz brukar förklaras med att det är en dialektal variant av Ringelnatter, det tyska ordet för snok eller sjöhäst, på grund av dessas vana att ringla sin stjärt runt saker. Sjöhästar kallades "Ringelnass" (nass betyder 'våt') av sjömän, en yrkesgrupp som Ringelnatz kände samhörighet med. Han var sjöman i sin ungdom och tjänstgjorde under första världskriget på en minsvepare. Under 1920- och 30-talet uppträdde han som kabaréartist.

Han skrev skruvade poem, ofta med ordlekar, ibland gränsande till nonsensdikter. Några påminner om Christian Morgensterns poesi, men oftast mer satiriska och ibland subversiva. Hans mest populära skapelse är den anarkistiske sjömannen Kuddel Daddeldu med sina druckna upptåg och förakt för överheten.

Under sina sista tretton år var Ringelnatz en hängiven bildkonstnär. Mycket av hans konst togs bort från museer och konsthallar då den av nazisterna betecknades som "Entartete Kunst". Majoriteten försvann under andra världskriget, men över 200 målningar och teckningar finns kvar. På 1920-talet ställdes en del av hans verk ut på Akademie der Künste i Berlin tillsammans med verk av hans samtida Otto Dix och George Grosz. Ringelnatz illustrerade också sin roman …liner Roma… (1923), vars titel är en förkortning av "Berliner Roman", eftersom "romaner om Berlin oftast inte har någon ordentlig början och inget riktigt slut".[1][2]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Ringelnatz grav i Berlin.
Postumt
  • Ringelnatz, Joachim (1935) (på tyska). Der Nachlass. Berlin: Rowohlt. Libris 10409031 
  • Bötticher, Hans (1939) (på tyska). Joachim Ringelnatz: Kasperle-Verse.. Berlin. Libris 2585754 
På svenska

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
Fotnoter
  1. ^ "Berliner Romane haben meist keinen ordentlichen Anfang und kein rechtes Ende."
  2. ^ ”Joachim Ringelnatz” (på tyska). Spiegel Online Kultur. http://gutenberg.spiegel.de/buch/2721/1. Läst 19 september 2012. 
Tryckta källor

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]