Joanna Grudzińska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Joanna Grudzińska

Joanna Grudzińska, född 17 maj 1795 i Poznań, död 17 november 1831 i Tsarskoje Selo, var en szlachta, medlem av den polska adeln. Hon var morganatiskt gift 1820 med Polens vicekung storfurste Konstantin Pavlovitj av Ryssland i dennes andra äktenskap. Vigseln kostade Konstantin hans arvsrätt till den ryska tronen. Paret hade inga barn.

Joanna Grudzińska var dotter till greve Antoni Grudziński och känd för sin skönhet. Hennes syster Maria var gift med upprorsledaren Dezydery Chłapowski, och en annan syster var gift med en av tsarens officerare. Hon mötte storfurst Konstantin på en bal 1815, och inledde sedan ett förhållande med honom. Paret gifte sig 1820; år 1822 tvingades Konstantin avsäga sig sin arvsrätt till tronen, och Joanna Grudzińska fick titeln furstinna av Łowicz.

Vid det polska upproret 1830 förblev hon lojal mot Konstantin och följde honom i hans flykt till Białystok, och hon kallades därför landsförrädare av polackerna. Konstantin avled av kolera i Vitebsk strax före deras evakuering till Ryssland. Hon förde hans kropp till Sankt Petersburg, där hon strax därpå själv avled i samma sjukdom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia