Jobs tårar

Från Wikipedia
Jobs tårar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningGräsordningen
Poales
FamiljGräs
Poaceae
SläkteTårgräs
Coix
ArtJobs tårar
C. lacryma-jobi
Vetenskapligt namn
§ Coix lacryma-jobi
AuktorLinné.
Synonymer
Coix agrestis Lour.
Coix arundinacea Lam.
Coix exaltata Jacq.
Coix lacryma L.

Jobs tårar (Coix lacryma-jobi), Pärlkorn, adlay eller adlai, är en hög tropisk växt i familjen Poaceae (gräs) som förekommer naturligt i Östasien och på Malackahalvön, men också odlas i trädgårdar som en ettårig växt. Den har också naturaliserats i södra USA och Nya världens tropiker. Jobs tårar säljs också ofta, men vilseledande, som Kinesiskt pärlkorn i asiatiska mataffärer, trots att Coix lacryma-jobi inte tillhör samma släkte som korn (Hordeum vulgare).

Två varianter av släktet förekommer vid odling. Coix lacryma-jobi var. lacryma-jobi vars skenfrukter har ett mycket hårt, pärlvitt skal och är ovala till formen. Dessa används som pärlor till radband, halsband och andra föremål. Coix lacryma-jobi var. ma-yuen odlas som spannmål, och har även medicinsk användning i delar av Asien.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Jobs tårar har flera olika namn i olika kulturer:

Användning[redigera | redigera wikitext]

Över hela Östasien finns grynen från Jobs tårar i torkad form, dessa tillagas genom kokning. Grynen är vanligen sfäriska med en fördjupning i ena änden, och polerade vita. I Japan förekommer även opolerade yuuki hatomugi, som är bruna till färgen.

I Korea görs en tjock dryck kallad yulmu cha (율무차, bokstavligen "te på Jobs tårar") av pulvriserade gryn. Också i kinesisk kokkonst finns en liknande dryck, kallad yì mí shǔi (薏米水). Denna framställs genom att hela gryn får sjuda i vatten, varefter den tunna, vitaktiga vätskan sötas. Grynen silas vanligen från vätskan, men kan också ätas, både separat eller tillsammans.

Både i Korea och Kina destilleras spritdrycker av grynen. Ett exempel är en koreansk dryck kallad okroju (hanja: ), som görs av ris och Jobs tårar. I Japan görs en lagrad vinäger av grynen [2].

I södra Vietnam finns en söt, kall soppa kallad sâm bổ lượng, där Jobs tårar är en av ingredienserna. Denna rätt kommer från sydkinesiska tong sui, kallad qīng bǔ liáng (; Kantonesiska: ching1 bou2 leung4).

Jobs tårar används också tillsammans med andra örter i traditionell kinesisk medicin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]