Jobs tårar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jobs tårar
Coix lacryma-jobi1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Gräsordningen
Poales
Familj Gräs
Poaceae
Släkte Tårgräs
Coix
Art Jobs tårar
C. lacryma-jobi
Vetenskapligt namn
§ Coix lacryma-jobi
Auktor L.
Synonymer
Coix agrestis Lour.
Coix arundinacea Lam.
Coix exaltata Jacq.
Coix lacryma L.
Hitta fler artiklar om växter med

Jobs tårar (Coix lacryma-jobi), Pärlkorn, adlay eller adlai, är en hög tropisk växt i familjen Poaceae (gräs) som förekommer naturligt i Östasien och på Malackahalvön, men också odlas i trädgårdar som en ettårig växt. Den har också naturaliserats i södra USA och Nya världens tropiker. Jobs tårar säljs också ofta, men vilseledande, som Kinesiskt pärlkorn i asiatiska mataffärer, trots att Coix lacryma-jobi inte tillhör samma släkte som korn (Hordeum vulgare).

Två varianter av släktet förekommer vid odling. Coix lacryma-jobi var. lacryma-jobi vars skenfrukter har ett mycket hårt, pärlvitt skal och är ovala till formen. Dessa används som pärlor till radband, halsband och andra föremål. Coix lacryma-jobi var. ma-yuen odlas som spannmål, och har även medicinsk användning i delar av Asien.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Jobs tårar har flera olika namn i olika kulturer:

Användning[redigera | redigera wikitext]

Över hela Östasien finns grynen från Jobs tårar i torkad form, dessa tillagas genom kokning. Grynen är vanligen sfäriska med en fördjupning i ena änden, och polerade vita. I Japan förekommer även opolerade yuuki hatomugi, som är bruna till färgen.

I Korea görs en tjock dryck kallad yulmu cha (율무차, bokstavligen "te på Jobs tårar") av pulvriserade gryn. Också i kinesisk kokkonst finns en liknande dryck, kallad yì mí shǔi (薏米水). Denna framställs genom att hela gryn får sjuda i vatten, varefter den tunna, vitaktiga vätskan sötas. Grynen silas vanligen från vätskan, men kan också ätas, både separat eller tillsammans.

Både i Korea och Kina destilleras spritdrycker av grynen. Ett exempel är en koreansk dryck kallad okroju (hanja: ), som görs av ris och Jobs tårar. I Japan görs en lagrad vinäger av grynen [2].

I södra Vietnam finns en söt, kall soppa kallad sâm bổ lượng, där Jobs tårar är en av ingredienserna. Denna rätt kommer från sydkinesiska tong sui, kallad qīng bǔ liáng (; Kantonesiska: ching1 bou2 leung4).

Jobs tårar används också tillsammans med andra örter i traditionell kinesisk medicin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]