Johan Helsingius

Från Wikipedia
Johan Helsingius
FöddJohan Mikael Helsingius
4 mars 1961 (63 år)
Helsingfors
Medborgare iFinland
SysselsättningDatavetare
Utmärkelser
EFF Pioneer Award (1997)
Redigera Wikidata

Johan Mikael Helsingius, född 4 mars 1961 i Helsingfors, är en finländsk ingenjör. Han är en av pionjärerna inom IT-utvecklingen i Finland och Europa.

Helsingius grundade 1993 EUnet Finland, den första internetleverantören för företag i Finland och blev dess förste verkställande direktör. Han var också med om att utveckla nätförbindelserna i det dåvarande Sovjetunionen. Han flyttade sedan till EUnets internationella högkvarter i Amsterdam och verkade som chefsingenjör vid datakommunikationsföretaget KPNQwest fram till december 2001.

Helsingius har grundat och lett flera högteknologiska företag i Europa och USA och är för närvarande oberoende konsult och styrelsemedlem i flera större organisationer och företag på IT- och telekommunikationsområdet. Han är dessutom sakkunnig i flera europeiska statliga organ för informationspolitik och datanät. Han har erhållit Electronic Frontier Foundation Pioneer Award och ett specialpris av European ISP Forum för utveckling av internet i Europa. Han är en av de två finländarna i Hackers' Hall of Fame på webben (Linus Torvalds är den andre).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]