Johan Hilton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johan Hilton
Johan Hilton, Bokmässan 2013.
FöddJohan Niklas Börje Friberg[1]
31 maj 1977 (45 år) [1]
Gustav Adolfs församling[1], Borås
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist, teaterkritiker, programledare, författare,

Johan Niklas Börje Hilton, född Friberg den 31 maj 1977 i Gustav Adolfs församling[1] i Borås, är en svensk journalist och författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hilton har varit återkommande programledare i Sveriges Radio P1 och P3, bland annat för Kvällspasset och Hilton i P1. Han har, som kulturjournalist och teaterkritiker, tidigare bland annat varit verksam på webbplatsen Nummer.

Mellan 2008 och 2012 var han biträdande kulturchef på Expressen och var även dess litteratur- och teaterredaktör. 2012 tog han över som chef på Arenagruppens förlag Atlas.[2] I januari 2016 lämnade han Atlas för att istället arbeta som redaktör och teaterkritiker på Dagens Nyheter.[3]

Hilton har skrivit boken No tears for queers, ett kriminalreportage om hatbrott, bland annat om Matthew Shepard-fallet.[2] Boken fick priserna Årets bok på Gaygalan 2005 och Årets läsning av Nöjesguiden samma år. Hösten 2009 fick dramatiseringen av boken teaterpremiär i Riksteaterns regi. Pjäsen har därefter spelats i flera europeiska länder såsom Tjeckien och Slovenien.

I augusti 2015 kom Hiltons andra bok, Monster i garderoben – en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates. Boken är en lekfull analys av Alfred Hitchcocks legendariska film Psycho som gör sitt avstamp i filmens huvudrollsinnehavare Anthony Perkins liv och den homofobiska tidsandan då Psycho tillkom.[4] Monster i garderoben nominerades till Augustpriset 2015 och till Årets bok på Gaygalan samma år.

I maj 2020 gavs Hiltons tredje bok ut: Vi är Orlando – en amerikansk tragedi. Boken skildrar Terrordådet i Orlando 2016 och Hilton har intervjuat överlevande, anhöriga till offren och personer som jobbade på nattklubben där dådet skedde.[5][6]

Säsongen 2016/17 tävlade Hilton tillsammans med Kristin Lundell i tv-programmet På spåret. De vann tävlingen.

Johan Hilton är gift och bosatt i Stockholm.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]