Johann Jakob Bachofen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johann Jakob Bachofen

Johann Jakob Bachofen, född 22 december 1815 i Basel, död 25 november 1887, schweizisk rättshistoriker, professor i Basel 1841-43, mest känd för myntandet av termerna matriarkat och gynaikokrati.

Genom verk som Das Mutterrecht (1861) blev han en av banbrytarna för den jämförande rättsvetenskapen. Han har vidare utgett artiklar i romersk rätt och fornkunskap, särskilt om gravsymbolik och släktskap.

I Das Mutterrecht hävdar han att det funnits andra rättssystem före den patriarkala ordningen, ett matriarkat. Den första ordningen är acefalisk, orgiastisk och hetärisk kultur. Bachofen, som betraktade människans samhällen som evolutionära, ansåg att människorna i begynnelsen levt i klaner styrda av kvinnor. Hans belägg för detta var de många gamla myter som uppvisade en kvinnosyn starkt skild från senare tiders uppfattning om kvinnans ställning. Han fick en relativt stark ställning inom marxismen p.g.a. Friedrich Engels' bok Familjens, privategendomens och statens ursprung. Teorierna fick mothugg bl.a. av Numa Denis Fustel de Coulanges, Otto Schrader och Hermann Hirt som pekade på att den indoeuropeiska kulturen hade varit patriarkal. Bachofen var dock en av de första som betraktade kvinnans ställning i historien och den feministiska historieskrivningen kan i någon mån härledas tillbaka till honom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]