Johanna Bäckström Lerneby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johanna Bäckström Lerneby
FöddUlla Johanna Bäckström
24 maj 1974
Luleå
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist

Johanna Bäckström Lerneby, född 24 maj 1974 i Luleå,[1] är en svensk journalist.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Johanna Bäckström Lerneby började sin journalistiska bana på Norrbottens-Kurirens sportredaktion första hälften av 90-talet. Hon anställdes 1996 på Göteborgs-Posten där hon var redaktör och reporter fram till 2008. Sista fem åren där var hon kriminalreporter och gjorde flera uppmärksammade reportage och avslöjanden bl.a. om ungdomars utpressningsmetoder bötning och organiserad brottslighet.

År 2008 anställdes Bäckström Lerneby på SVT:s program för undersökande journalistik Uppdrag granskning. 2010 arbetade hon på SVT Västnytt och som SVT Rapports reporter i Göteborg. Sedan årsskiftet 2011 är hon åter tillbaka på Uppdrag granskning. Sommaren 2012 arbetade Bäckström Lerneby som SVT:s Europakorrespondent stationerad i Bryssel och rapporterade bland annat om EU och eurokrisen.

I september 2013 kom hon ut med boken Handelsvara: Kvinna. Boken är utgiven på Reporto förlag och är ett granskande reportage om trafficking och handlar om hur det gick till när en ung tvåbarnsmor från Rumänien hamnade på gatan och började sälja sex i Bäckström Lernebys egna kvarter i Göteborg.

Bäckström Lerneby gjorde i oktober 2014 ett reportage[2] i SVT om fotbollsklubbars benägenhet att ansöka om tillträdesförbud för risksupportrar. Reportaget möttes av kritik från polisen och fotbollens organisationer.[3] Ett av inslagen i serien handlade om statistik. Det inslaget fälldes för osaklighet av Granskningsnämnden för radio och TV efter påföljande anmälan.[4]

År 2015 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för reportaget "Att skapa ett monster" som publicerats i tidskriften Filter. I motiveringen skrev juryn "För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik".[5]

Utmärkelser och priser[redigera | redigera wikitext]

 • 2007 nominerades Bäckström Lerneby till Grävande journalisters pris Guldspaden i klassen Stor tidning för ett avslöjande om trafficking publicerat i Göteborgs-Posten. Samma år belönades hon med Pennskaftspriset.
 • 2011 vann Bäckström Lerneby Guldspaden i klassen Lokal-tv för ett uppmärksammad granskning om Kriminalvården och familjehemmet Styrmansgården.
 • 2011 nominerades hon till Stora Journalistpriset i klassen Årets Förnyare tillsammans med Linda Larsson Kakuli, Mikael Petterson och Peter Bagge för Fas 3-bloggen på svt.se.
 • 2012 vann hon Guldspaden i webbklassen för samma projekt.
 • 2014 nominerades Bäckström Lerneby till Guldspaden i klassen Bok, för sin granskande bok Handelsvara: Kvinna.
 • 2015 vann hon Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för reportaget "Att skapa ett monster" som publicerats i Filter.
 • 2016 nominerades Bäckström Lerneby till Guldspaden i klassen Tidskrift för reportaget "Att skapa ett monster" som publicerades i magasinet Filter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Sv. bef. 1980
 2. ^ http://www.svt.se/sport/fotboll/klubbar-anmaler-sallan-fansen
 3. ^ Radio, Sveriges. ”Ministern som irriterade medier och kritik mot supportergranskning 15 november 2014 kl 11:03 - Medierna”. sverigesradio.se. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/460218?programid=2795. Läst 8 juli 2015. 
 4. ^ ”Inslag i Rapport om fotbollsklubbar fälls- Myndigheten för radio och tv”. www.radioochtv.se. http://www.radioochtv.se/sv/nyhetsrum/pressmeddelanden/2015/inslag-i-rapport-om-fotbollsklubbar-falls/. Läst 8 juli 2015. 
 5. ^ SVT:s Johanna Bäckström Lerneby är årets berättare”. Sveriges Television. 20 november 2015. http://www.svt.se/kultur/vinnarna-av-stora-journalistpriset-2015-presenteras. Läst 29 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]