Johannes Anyuru

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johannes Anyuru
Johannes Anyuru på Bokmässan i Göteborg 2010.
Johannes Anyuru på Bokmässan i Göteborg 2010.
Född Johannes Alexander Anyuru
23 mars 1979 (37 år)
Yrke Poet, romanförfattare
Nationalitet Svensk
Språk Svenska
Verksam 2003–
Genrer Lyrik, prosa
Framstående verk En storm kom från paradiset

Johannes Alexander Anyuru, född 23 mars 1979, är en svensk poet och romanförfattare. Hans far är från Uganda och hans mor är svensk.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Johannes Anyuru debuterade 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. I denna diktsamling används Homeros epos Iliaden som bakgrund och inspirationskälla till skildringen av invandrartäta stadsdelar. En plats som ofta nämns i diktsamlingen är området kring Mörners väg i Växjö, där Anyuru bodde under sin uppväxt. I recensioner av denna diktsamling har Anyurus stil liknats vid såväl äldre samtida svenska poeter som Göran Sonnevi, och hip hop-bandet The Latin Kings. Båda dessa har Anyuru också själv nämnt som inspirationskällor, och Anyuru har skrivit förordet till boken med The Latin Kings samlade texter. Anyurus andra diktsamling, Omega, är en mer sorgsen bok än debuten, och handlar om en nära väns död. Anyurus tredje samling, Städerna inuti Hall, utkom 2009 och är ett politiskt sorgelandskap. Han romandebuterade hösten 2010 med Skulle jag dö under andra himlar.

Anyuru har utöver sin bokliga aktivitet också arbetat med poesi i ljudform. Under 2003 turnerade Anyuru exempelvis med sin Riksteaterföreställning Abstrakt rap. Tillsammans med Sean McConnell, numera under namnet Mercies May, har Anyuru också bildat spoken word-gruppen Broken word. Ljudbakgrunden till föreställningen Abstrakt rap och det album som Broken word släppte 2005 (Anatomy of a dying star) skapades till stor del av Khim Efraimsson (DJ Khim). Senare la Broken word till två medlemmar: Daniel och Mikael Sarabi, som spelade de persiska instrumenten setar och tonbak. Samarbetet med Sarabi bröderna ledde till flera spelningar runt om i Sverige, som i Nefertiti (Göteborg), MADE-festivalen (Umeå) och andra evenemang.

Johannes Anyuru har undervisat i kreativt skrivande vid Clandestino Institut som drivs av nätverket Bwana club.

År 2007 konverterade han till islam.

Den 11 december 2009 hade hans debutpjäs Förvaret premiär på Göteborgs stadsteater, som han skrivit tillsammans med Aleksander Motturi.

Den 16 augusti 2010 var han sommarpratare i SR P1.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Johannes Anyuru på Bokmässan i Göteborg 2010.
  • 2003Det är bara gudarna som är nya
  • 2005Omega
  • 2009Städerna inuti Hall
  • 2010Skulle jag dö under andra himlar
  • 2011En civilisation utan båtar (För. Gläntan)
  • 2012En storm kom från paradiset

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT 1: Babel 9 september 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]