Johannes Nepomuks kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världsarv
Sankt Johannes Nepomuks pilgrimskyrka på Zelená Hora
Kyrkans entré.
Geografiskt läge
Koordinater49°34′48″N 15°56′31″Ö / 49.58000°N 15.94194°Ö / 49.58000; 15.94194
PlatsŽďár nad Sázavou
LandTjeckien
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypKulturarv
Kriterieriv
Referens690
Historik
Världsarv sedan1994  (18:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Sankt Johannes Nepomuks kyrka är en vallfartskyrka på Zelená Hora ("Gröna kullen") i staden Žďár nad Sázavou i Tjeckien nära gränsen mellan Böhmen och Mähren. Kyrkan är det sista mästerverket av Jan Blažej Santini Aichel, en självständig tjeckisk arkitekt som kombinerade Borrominiesque barock med referenser till gotiska element i både konstruktion och dekoration.

Efter att Romerskkatolska kyrkan förklarat Johannes Nepomuks tunga vara oförstörbar år 1719, påbörjades arbetet att uppföra en kyrka på Zelena Hora, där den sedermera helgonförklarade hade fått sin tidiga undervisning. Den konsekrerades alldeles efter Johannes saligförklarats år 1720, trots att byggnadsarbeterna pågick till 1727. Ett halvt århundrade senare, efter en allvarlig brand, förändrades takets utseende.

Kyrkan, med många möblemang designade av Santini själv, är anmärkningsvärd för sina gotiska element och komplexa symbolik, relativt ovanlig för sin tid. 1993 blev kyrkan ett världsarv. Nomineringsmappen pekade ut att Santini siktade mot "skapandet av en självständig spatial verklighet", med "siffran 5 som dominerande i kyrkans plan och proportioner.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]