Johannes av Kęty

Från Wikipedia
Sankt Johannes av Kęty
Sankt Johannes av Kęty
Sankt Johannes av Kęty
Sankt Johannes av Kęty
staty i Kęty
Bekännare
Född23 juni 1390
Kęty, Małopolska, Polen
Död24 december 1473
Kraków, Małopolska, Polen
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Saligförklarad28 mars 1676, Rom av
Clemens X
Helgonförklarad16 juli 1767, Rom av
Clemens XIII
HelgedomUniversitetskyrkan Sankta Anna, Kraków
Helgondag23 december
AttributAvbildas givande allmosor åt fattiga; avbildas som universitetsprofessor
Skyddshelgon förPolen; Litauen; Jagellonska universitetet

Johannes av Kęty, latin Ioannes Cantius, född 23 juni 1390 i Kęty, Małopolska, Polen, död 24 december 1473 Kraków, Małopolska, Polen, var en polsk romersk-katolsk präst, teolog och pilgrim. Han vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan. Hans minnesdag firas den 23 december.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Johannes föddes i Kęty, en liten stad i närheten av Oświęcim i södra Polen. Hans föräldrar, Stanisław och Anna Kanty, skrev in honom vid Krakóws universitet, där han med tiden kom att avlägga doktorsexamen i filosofi och teologi. Efter sin prästvigning verkade han för en tid i en församling i Olkusz innan han 1440 återvände till Krakóws universitet som professor i bibelteologi.

Den lärde Johannes blev känd för sin välgörenhetsverksamhet bland stadens fattiga. Under en av sina pilgrimsvandringar till Rom blev han överfallen av stråtrövare och bestulen på sina pengar. Rövarna frågade honom om han hade något mer undangömt, men Johannes nekade. När rövarna hade givit sig iväg, upptäckte han några småslantar i en ficka och rusade då efter rövarna, bad om ursäkt för att han hade ljugit och gav dem slantarna. Rövarna blev då så rörda att de återlämnade allt de hade stulit från Johannes och lovade att de skulle ändra sina liv.

Johannes företog fyra pilgrimsvandringar till Rom samt en till Jerusalem, där han med fara för sitt liv predikade för muslimerna.

Johannes av Kęty avled den 24 december 1473 och har fått sitt sista vilorum i universitetskyrkan Sankta Anna i Kraków. Han helgonförklarades 1767 av påve Clemens XIII.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh, The Oxford Dictionary of Saints. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press 1992. ISBN 0-19-283069-4
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]