Johanniterhjälpen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
JHJ Logotyp

Johanniterhjälpen (JHJ) är en ideell förening som bedriver Johanniterorden i Sveriges operativa hjälpverksamhet. Den bildades 2005 och har 2010 drygt 500 betalande medlemmar. Föreningens motto är Medmänniskan i centrum.

Föreningens kontor ligger på Rigagatan 12 i Stockholm med en deltidsanställd administrativ chef. Johanniterhjälpen är medlem i Johanniter International, JOIN, som är en federation för de nationella Johanniterordnarnas operativa verksamheter.

De svenska Johanniternas hjälpinsatser har traditionellt koncentrerats till finansiellt stöd till gamla, sjuka, behövande människor huvudsakligen i Sverige.

Johanniterhjälpen stödjer bland annat Volontärbyrån, Ersta diakoni, Scouterna, Rädda barnen och Cancerfonden samt Gula änglarnas verksamhet bland hemlösa.

Johanniterhjälpen har gett ut och distribuerat en folder och en App om hur hjälp kan ges vid trafikolyckor.

Johanniterhjälpen är även medlem i projektet SALSA som är en akronym för SAving Lives in Stockholm Area, ungefär Livräddning i stockholmsområdet. Projektet drivs av Stockholms Hjärt-lungräddningsförening och Johanniterhjälpen rekryterar och utbildar volontärer i hjärt-lungräddning med defibrillator, D-HLR. Genom donationer förses dessa så kallade Johanniterhjälpare med en automatisk defibrillator. Projektets mål är bland annat att förkorta insatstiden vid hjärtstopp utanför sjukhus. En Johanniterhjälpare som befinner sig inom 1 800 meter från en nödställd larmas genom sms-livräddare appen. Forskare från främst Sverige har utvecklat projektet efter en idé från en privatperson. Projektet har med åren även introducerats i andra delar landet och utlarmning sker idag genom appen SMSlivräddare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]