John Belushi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
John Belushi
John Belushi 1967, då han studerade på high school.
John Belushi 1967, då han studerade på high school.
FöddJohn Adam Belushi
24 januari 1949
Chicago, Illinois, USA
Död5 mars 1982 (33 år)
Los Angeles, Kalifornien, USA
Aktiva år1973–1982
MakaJudith Belushi-Pisano
(1976–1982; hans död)
Betydande roller
John Blutarsky i Deltagänget
Jake Blues i The Blues Brothers
Outstanding Writing in a Comedy-Variety or Music Series
1975 Saturday Night Live
IMDb SFDb

Karaktären Jake Blues i The Blues Brothers (1980).

John Adam Belushi, född 24 januari 1949 i Chicago, Illinois, död 5 mars 1982Chateau Marmont Hotel i West Hollywood, Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk komiker, skådespelare och rocksångare, mycket populär under 1970-talet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

John Belushi slog igenom med teaterföreställningen Lämlar, en satir över rockgalornas kult kring marijuana och heroin. Belushi gjorde stor succé i komedishowen Saturday Night Live, ett populärt underhållningsprogram som direktsändes vecka efter vecka med start 1975. Belushi och "parhästen" Dan Aykroyd gjorde där många sketcher och sångnummer tillsammans. Ett exempel på det senare är karaktärerna Blues Brothers. John Landis regisserade 1980 en långfilm om dessa svartklädda bluesbröder från Chicago.

John Belushi hamnade i ett maniskt kokainmissbruk och 1982 avled han av en blandning av kokain och heroin på ett hotellrum (bungalow 3) på Chateau Marmont Hotel i West Hollywood. Filmstjärnorna Robin Williams och Robert De Niro hälsade på Belushi i hans bungalow samma natt som han dog.[1] Cathy Smith, som hjälpte Belushi att injicera drogerna, dömdes till 18 månaders fängelse för vållande till annans död. Belushis död ledde till att flera av de skådespelare han umgicks med aktivt har tagit avstånd från droger.

Familj[redigera | redigera wikitext]

John Belushi var son till Adam Belushi, en albansk emigrant som vid 15 års ålder lämnade sin hemby Qyteza i Albanien år 1934. Johns mor heter Agnes och var även hon av albansk härkomst. Hans bror, James Belushi, är även han en känd skådespelare.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hotelldöden – på riktigt Arkiverad 12 augusti 2007 hämtat från the Wayback Machine. Aftonbladet, 10 april 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]