John Carlos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Carlos, 2011
Muralmålning i Sydney, med Peter Norman, Tommie Smith och John Carlos på prispallen i Mexico City.

John Carlos, född 5 juni 1945 i Harlem, New York, är en amerikansk friidrottssprinter som blev historisk när han vann en bronsmedalj på 200 meter vid OS i Mexico City 1968. Men det var inte medaljen eller sprintfinalen som gick till historien, utan i stället själva ceremonin vid prisutdelningen. Tillsammans med landsmannen och guldmedaljören i finalen, Tommie Smith, hade John Carlos dragit på sig en svart handske och när den amerikanska nationalsången spelades och stjärnbaneret höjdes mot skyn knöt Carlos och Smith sina svarta, knutna nävar i skyn. Detta menat som en symbol för de färgades kamp för medborgerliga rättigheter i USA. De båda amerikanska löparna ansågs därmed stödja medborgarrättsrörelsen Black Power och det ansågs officiellt att Carlos och Smith vanärade den amerikanska nationen och flaggan med sin protest. Den olympiska kommittén, IOC, var inte heller nöjda med amerikanernas protest. John Carlos fick också enligt egen utsago motta en del dödshot efter protesten.

John Carlos fortsatte sin löparkarriär efter OS i Mexico och tangerade bl a världsrekordet på 100 meter året efter, 1969. Carlos försökte sig också på att spela amerikansk fotboll, men en tidig knäskada satte stopp för den karriären. Därefter jobbade Carlos för sportföretaget Puma och hjälpte också till att arrangera OS i Los Angeles 1984. Efter det anställdes Carlos som ansvarig för Palm Springs High Schools friidrottslag. 2005 restes en staty av Carlos och Smith vid San José State University. Statyn föreställer scenen med Carlos och Smith vid prisutdelningen i OS 1968.

Berättelsen om John Carlos fick Ulf Dageby i Nationalteatern att skriva en låt som heter "Mr John Carlos". Texten i låten berättar om protesten 1968 och Carlos svåra tid därefter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]