John Heartfield

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
John Heartfield (frimärke från DDR).

John Heartfield, född 19 juni 1891 i Berlin, Tyskland som Helmut Herzfelde, död 26 april 1968 i Östberlin, Östtyskland, var en tysk pionjär inom fotomontaget och en av grundarna av dadaismen i Berlin1910-talet.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

John Heartfield var fotomontagets mästare - utan honom ingen Terry Gilliam med sina absurda bilder till Monty Python[källa behövs] - men ägnade sig också åt måleri och grafik. Han föddes i Berlin som Helmut Herzfelde men ändrade sitt namn 1916 som en protest mot den tyska propagandan mot England och det första världskriget, som han deltog i som infanterist.

Heartfield var kommunist och kraftigt antinazistisk och attackerade Adolf Hitler och de andra naziledarna med en frustande våldsamhet som kan jämföras med det hans vän George Grosz gjorde i teckningar. I ett av Heartfields collage syns ett par sockor med långa skaft, som tycks vara på väg någonstans, och titeln "Der männliche Geist überschreitet die Schwelle zum Osten."; "Den manliga anden överskrider tröskeln österut."

Vid det nationalsocialistiska maktövertagandet 1933 kom SS-män för att häkta Heartfield. I strumplästen och med sammanbundna lakan lyckades han fly och sedan ta sig till Tjeckoslovakien. Senare samma år brände nazister den fotomontagebok han utgivit tillsammans med författaren Kurt Tucholsky, Deutschland, Deutschland über alles under de landsomfattande bokbålen. 1938 fortsatte Heartfield till England. 1954 återvände han till sin hemstad, till Östberlin.

Ett museum till Heartfields minne finns i orten Waldsieversdorf nära staden Müncheberg öster om Berlin, i det hus som var Heartfields sommarhus under hans sista levnadsår.

Bokutgåvor[redigera | redigera wikitext]

  • Deutschland, Deutschland über alles. En fotomontagebok av John Heartfield med texter av Kurt Tucholsky. (Universum Bücherei für alle, Berlin 1929; aktuell utgåva: Biblioviel Verlag, Bochum 2006) ISBN 978-3938081914
  • Bilden som vapen : fotomontage 1930-1938, originaltitel: Krieg im Frieden, (Ordfront, 1977) ISBN 91-7324-048-6

Tidskrift[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • John Heartfield : fotomontör, Deutsche Akademie der Künste DDR : [text och översättningar: Bengt Dahlbäck] (Moderna museet, 1967)
  • Inger Fredriksson: Konsten spränger ramarna : John Heartfield och det politiska fotomontaget [en studie i John Heartfields fotomontage för AIZ[1]] (Avhandling, Stockholms universitet, Akademilitt. 1979) ISBN 91-7410-079-3

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ AIZ är en förkortning för Arbeiter Illustrierte Zeitung, en veckotidskrift utgiven i Berlin och Prag åren 1921-38. Grundare och ansvarig redaktör var den tyske kommunistiske förläggaren Willi Münzenberg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]