John Jacob Astor IV

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Astor IV och Madeleine Astor.

John Jacob Astor IV, född 13 juli 1864 i Rhinebeck i New York, död 15 april 1912 i Titanic-katastrofen ute på Atlanten, var en amerikansk miljonär, uppfinnare, författare och överstelöjtnant under spansk-amerikanska kriget.

John Jacob Astor IV var son till William Astor och hans farfars far, John Jacob Astor var en tysk emigrant som blev Amerikas rikaste man på att köpa och sälja pälsar. Astor gick på St Paul's School, Concord och studerade senare vid Harvard.

I maj 1891 gifte sig Astor med Ava Lowle Willing och tillsammans fick de en son och en dotter. De skilde sig dock 1909 och Astor gifte sig med artonåriga Madeleine Talmadge Force 1911.

1894 skrev Astor en science fiction-roman om livet år 2000 på planeterna Saturnus och Jupiter, A Journey in Other Worlds - en resa i andra världar. Han utvecklade också flera mekaniska apparater, exempelvis en turbinmotor.

Astor och hans fru Madeleine reste på en lång bröllopsresa till Egypten och Paris. Under resan blev Madeleine gravid, och då de ville att barnet skulle födas i USA, bokade de förstaklass-biljetter hem ombord på det nya White Star Line-fartyget RMS Titanic. De klev ombord under fartygets uppehåll i Cherbourg, Frankrike. Astor var den rikaste passageraren ombord.

Vid olyckstillfället lämnade Astor sin svit för att se vad som hänt. Hans hustru Madeleine fick plats i en av livbåtarna, men eftersom Astor var man fick han stiga åt sidan för alla kvinnor och barn.

Astor blev en av de ca 1 500 omkomna när fartyget sjönk på morgonen den 15 april 1912. Han sågs senast vid liv av överlevande Philip Mock fast vid en flotte med William Stead. "Deras fötter blev frusen," rapporterade Mock, "och de var tvungna att släppa sitt grepp. Båda drunknade."[1] När man senare hittade hans lik i vattnet, fann man drygt 10 000 pund i hans jackficka.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Stead and Astor cling to Raft" (Worcester Telegram, 20 April 1912) at www.attackingthedevil.co.uk

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]