John Singleton Copley

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Copley” leder hit. För medaljen med samma namn, se Copleymedaljen.
Porträtt av Copley målat av Gilbert Stuart.

John Singleton Copley (cirka 3 juli 17389 september 1815) var en Amerikansk konstnär född i Boston. Han är känd för sina porträtt av viktiga personer i koloniala New England, framförallt män och kvinnor i medelklassen. Porträtten var innovativa på så sätt att de tenderade porträttera personerna med föremål som var karakteristiska för deras liv.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

John Singleton Copley var son till en Irländsk immigrant, Richard Copley, och hans fru, Mary Singleton Copley. Hans föräldrar ägde en tobaksaffär i Boston. År 1748 hade Richard Copley dött, det exakta datumet är okänt, men den 2 maj 1948 gifte Mary om sig med Peter Pelham, en engraverare och lärare, och flyttade med hennes son till ett lugnare och mer respektabelt område av Boston. John var endast 13 år när även hans nya styvfar, Peter, dog.

1774 migrerade Copley till England för att fortsätta sitt måleri där. Han flyttade vidare till Paris, Genua och Rom innan han återvände till London nio månader senare.

Han började nu specialisera sig på historiska berättande scener, vilka ibland avfärdas av kritiker för att de saknar vibransen av hans tidigare porträtt, och gick med i den inflytelserika konstnärsorganisationen Royal Academy of Art. Copley demonstrerade sitt geni, både under den amerikanska och den brittiska perioden, för hans renderingar av yttexturer och fångandet av en emotionella ögonblick i tiden.

John var gift med Susanna Farnham Clarke, vars far, Richard, var en av Bostons rikaste handlare och lokal agent för British East India Company. Paret fick sex barn under deras 45 år som äkta makar. År 1815 dog John i London. Deras son John blev brittisk lordkansler.

Främsta verk[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]