Skånetrafiken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jojo-kort)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skånetrafiken
TypFörvaltning
HuvudkontorSverige Hässleholm, Sverige
NyckelpersonerLinus Eriksson
Trafikdirektör
Jens Listrup
Vice Trafikdirektör
BranschKollektivtrafik
Antal anställda420 (2019)
Historia
Grundat1999
Ekonomi
Omsättning---
Rörelseresultat---
Övrigt
Webbplatswww.skanetrafiken.se
Ett modernt pågatåg utanför Hjärup
Elbuss i stadstrafiken i Landskrona

Skånetrafiken är trafikhuvudman för kollektivtrafiken inom Skåne län.

Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne (Skåne läns landsting). Dess uppgifter innefattar planering, upphandling och marknadsföring av kollektivtrafik i Skåne län.

Skånetrafiken har sitt huvudkontor i Hässleholm (på Andra Avenyn) med filial i Malmö (på Dockplatsen) samt ett utvecklingscenter kallat Labbet[1]Malmö Centralstation. Skånetrafiken har kundcentral i Malmö, på Centralstationen, Triangeln, i Lundjärnvägsstationen, i KristianstadCentralstationen och i HelsingborgKnutpunkten.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Skånetrafiken ansvarar för tåg och bussar i Skåne län. Fordonen körs rent praktiskt av entreprenörer.

Antal resenärer på Skånetrafikens tåg var 39,3 miljoner år 2011. Det avser Pågatågen och Öresundstågen tillsammans.

Antal resenärer på Skånetrafikens bussar var 101,9 miljoner år 2011. Därav är 34,5 miljoner på stadsbussar i Malmö, 33,7 miljoner på övriga stadsbussar och 33,7 miljoner på regionbussar.

De flesta stadsbussar körs på biogas eller naturgas.

Även regionbussarna i Malmö, Kristianstad, Lund och Helsingborg har bio-/naturgasdrift.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Organisationen bildades 1 januari 1999, två år efter att Kristianstads län och Malmöhus län slagits ihop 1997 och Region Skåne bildats efter valet 1998. Region Skåne tog då över ansvaret från de båda länstrafikbolagen (Kommunalförbundet för Malmöhus Trafik och Länstrafiken Kristianstad).

Innan Skånetrafiken tillkom, var bussar i Kristianstads län vita med en röd bård och Länstrafikens emblem med en prästkrage halvt inskjuten från höger överkant i en röd fyrkant, vilket för den vaksamme formade om den synlige delen av den röda fyrkanten till ett L som var Kristianstads läns länsbokstav.

I Malmöhus län var bussarna och tågen lila, med ett stiliserat M på en gås som logotyp. Malmö stad drev till 1990 trafik i egen regi i form av Malmö Lokaltrafik med gröna bussar, och stadsbussarnas färgbyte till lila framkallade en storm av protester. Därför beslutades att stadsbussar i Skånetrafikens regi skulle vara gröna, medan regionalbussar skulle vara gula. Den lila färg som varit signum för Länstrafiken Malmöhus behölls för Pågatågen.

Före 1993 hade Länstrafiken Malmöhus ett gult M i en röd boll som logotyp och man hade en grå färgsättning med röda och gula bårder på bussarna i länet.

Färgsättning[redigera | redigera wikitext]

Skånetrafikens olika färdmedel har olika färgkodning:

Biljettsystem[redigera | redigera wikitext]

Skånetrafikens Jojo-kort.

Jojo-kort[redigera | redigera wikitext]

2005 beslutade Skånetrafiken att från och med 2007 använda ett system biljettmaskiner och biljettautomater från Cubic Transportation System Limited. Ett liknande system används också i London idag.

Detta system testades i Ängelholm i april 2007, och under sommaren 2008 i Lund.

Kortet blev tillgängligt för allmänheten den 23 oktober 2009. Från och med juni 2010 avskaffades kontanthanteringen ombord på bussar och tåg.

Korten kunde användas antingen för att köpa enstaka resor ("reskassa") eller som periodkort. I båda fallen laddades korten i Skånetrafikens automater eller på försäljningsställen. Periodkort finns både som giltiga i hela Skåne län och för kortare sträckor (färre zoner). Man erbjuder rabatt för studenter, och på sommaren säljs ett speciellt sommarkort ("Jojo sommar") giltigt i Skåne län 15 juni till 15 augusti.

För tåg gäller att man måste ha ett kvitto på köpt resa.

Den 14 december 2019 slutade jojo-reskassa att gälla. Detta på grund av att avtalet om jojo-kort upphört.[2] Jojo-period går däremot att använda till och med 29 februari 2020, om man har en giltig laddning av en period på det[3]. Numera (läst 2020) är det tänkt att man ska använda appen och ett nytt resekort som främst är avsett för längre perioder. Dessutom kommer man fortfarande att kunna använda pappersbiljetter.[4] För stadsbussar är det tänkt att det ska räcka med att läsa av bankkort (om dessa har den funktionen), den avläsningen gäller enbart för resor med stadsbuss[5].

Enkelbiljetter[redigera | redigera wikitext]

Enkelbiljetter säljs sedan 2010 enbart på Skånetrafikens försäljningsställen (inklusive regionbussar med kortbetalning) och i biljettautomater som finns på alla järnvägsstationer eller via Skånetrafikens app. Enkelbiljetten gäller i 60 minuter för 1 zon och därefter läggs ytterligare 10 minuter för varje zon upp till 13:e zonen. Sydtaxan gäller för vidare resa norr om Skåne län med Öresundstågen. Till Danmark gäller särskilda enkelbiljetter som säljs i automaterna. Dessa gäller även på bussar inom de zoner man köpt för, även sådana i Danmark (inklusive Köpenhamns metro, och båtarna mellan Helsingborg-Helsingör).

Sedan kontanthanteringen av säkerhetsskäl försvann från samtliga bussar och tåg i juni 2010, kan man på stadsbussarna, om man saknar Jojo-kort, betala med mobilappen. På stadsbussarna (från och med hösten 2016) och regionbussarna kan man betala med kreditkort. För tågen måste man alltid köpa biljetten i biljettautomat, på Skånetrafikens försäljningsställe eller appen innan man kliver på. Även biljetter sålda på bussarna gäller på tågen. Påträffas man utan giltig biljett tillkommer en kontrollavgift.[6]

Skånetrafikens app[redigera | redigera wikitext]

I Skånetrafikens app kan resenären söka en resa och köpa enkelbiljetter för buss och tåg inom Skåne, till angränsande län och till Danmark. Biljetten gäller valfri tid för vald sträcka. Köparen betalar med sitt bank- eller kreditkort. Biljetten måste aktiveras före ombordstigning och gäller då en begränsad tid.

Specialbiljett[redigera | redigera wikitext]

"Öresund rundt" är en specialbiljett som gäller i två dagar på alla tåg och bussar i Skåne, på tågen längs "Kystbanen" i Danmark (Helsingör-Köpenhamn-Malmö), på Metron och på bussarna i Köpenhamn samt en överfart med färjorna Helsingborg-Helsingör. Biljetten får användas ett varv i valfri riktning, över bron eller med färja Helsingborg - Helsingör.

"24- eller 72-timmarbiljett". Biljetten har tre olika giltighetsalternativ: Hela Skåne, Malmö eller Helsingborg med omgivande zoner/område.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Labbet
  2. ^ ”Skånetrafiken - Jojo-kort”. www.skanetrafiken.se. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2015. https://web.archive.org/web/20150818002257/https://www.skanetrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/jojo-kort/. Läst 2 november 2019. 
  3. ^ ”Skånetrafiken - Jojo Period för dig som pendlar”. www.skanetrafiken.se. https://www.skanetrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/jojo-kort/jojo-period/. Läst 23 januari 2020. [död länk]
  4. ^ ”Skånetrafiken -”. www.skanetrafiken.se. https://www.skanetrafiken.se/biljetter/kop-biljett2/. Läst 2 november 2019. 
  5. ^ ”Skånetrafiken -”. www.skanetrafiken.se. https://www.skanetrafiken.se/nyhetsarkiv/blippa-betalkort/. Läst 23 januari 2020. 
  6. ^ ”Kontrollavgift”. Skånetrafiken. Arkiverad från originalet den 17 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121017044506/http://www.skanetrafiken.se/templates/InformationPage.aspx?id=26154&epslanguage=SV. Läst 23 november 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]