Jon Snow

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jon Snow är en karaktär i bokserien "Sagan om is och eld" och TV-serien "Game of Thrones", som baseras på böckerna. Han spelas av den brittiske skådespelaren Kit Harington i serien.

Jon tros av allmänheten vara Eddard "Ned" Starks oäkting till barn men är i hemlighet Eddards systerson. Han är son till Lyanna Stark och Rhaegar Targaryen och föddes i ett torn i Dorne, vilket resulterade i att Lyanna dog av förlossningen. Han är brorson till Daenerys Targaryen vilket gör henne till hans faster.

Jon Snow heter egentligen Aegon Targaryen, namngiven av sin mor Lyanna i tornet i Dorne(enligt serien, finns ingen källa på att det var då han fick sitt namn). Eftersom mamman Lyanna dog så lovade brodern Eddard Stark att ta hem nyfödda Jon till Winterfell för att uppfostra honom som hans oäkting till son. Detta på grund av Robert Baratheons vrede och ilska gentemot House Targaryen då han trodde att Rhaegar kidnappade och våldtog Lyanna, som var menad att gifta sig med Robert. Därav fick han namnet Jon Snow, Snow är det efternamn man får ifall man föds som oäkting i Winterfell. Han fick namnet Jon efter Eddard Starks gode vän Jon Arryn.

I säsong 7 fick man reda på att Jon inte är en oäkting utan en riktig Targaryen då föräldrarna Lyanna Stark och Rhaegar Targaryen gifte sig i en hemlig ceremoni där endast prästen hade kännedom om detta. Jon är alltså ingen oäkting, utan han är den riktiga tronföljaren och kommer före Daenarys i successionsordningen.

Han har en skräckvarg som heter Ghost och var en av männen i nattens väktare från säsong 1-5 och blev utvald som Lord Commander i säsong 4-5. Numera är han King In The North och har brutit sin ed i Nattens Väktare då han blev knivhuggen till döds av hans egna bröder (i Nattens väktare) för något han trodde var rätt.

Jon tros vara en av de trohedna[förklaring behövs] karaktärerna i serien och följt sin fars (Eddard) spår. Godhjärtad, moral, respekt och heder är något Jon starkt förhåller sig till oavsett.