Jonas Andersson i Linköping

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jonas Andersson


Mandatperiod
2018–2022
Valkrets Östergötlands län
Uppdrag i riksdagen
Ledamot i Kulturutskottet
Suppleant i EU-nämnden

Född Jonas Peter Andersson
4 oktober 1989 (31 år)
Eskilstuna, Södermanlands län
Politiskt parti Sverigedemokraterna
Utbildning Filosofie kandidat, statsvetenskap
Alma mater Linköpings universitet

Jonas Peter Andersson, född 4 oktober 1989 i Eskilstuna, är en svensk politiker. Han är sedan 2018 riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jonas Andersson föddes i Eskilstuna och gick naturvetenskapsprogrammetRinmangymnasiet. Efter studenten flyttade Andersson till Linköping för att studera och erhåller filosofie kandidatexamen i statsvetenskap.

Andersson är ordförande för Sverigedemokraterna i Linköping och är sedan 2010 ledamot av Linköpings kommunfullmäktige samt ledamot av regionfullmäktige i region Östergötland. I valet 2018 invaldes Andersson i Sveriges riksdag.[1]

I oktober 2018 avslöjade Expressen att Andersson 2010 skulle ha uttryckt sig rasistiskt på webbplatsen Politiskt Inkorrekt. Partiledningen genomförde samtal med Andersson, som uttryckte djup ånger och bad om ursäkt för det inträffade.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Invalda ledamöter 2018 – Ledamöter i partiordning”. Riksdagen.se. http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/invalda-ledamoter-2018/ledamoter-i-partiordning/. Läst 15 november 2018. 
  2. ^ ”SD-riksdagsmannen om invandrare: ”Parasiter” och ”låg IQ””. Expressen. 25 oktober. https://www.expressen.se/nyheter/sd-riksdagsmannen-om-invandrare-parasiter-och-lag-iq/. Läst 15 november 2018. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]