Jonas Inde

Från Wikipedia
Jonas Inde
FödelsenamnJonas Henry Inde
Född24 juni 1967 (56 år)
Sundsvall, Sverige
IMDb

Jonas Henry Inde,[1] född 24 juni 1967 i Sundsvall, är en svensk skådespelare, komiker, författare och manusförfattare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Inde föddes i Sundsvall och växte upp i Umeå. Hans far arbetade inom restaurangbranschen och modern var kallskänka och hushållslärare. Inde har själv beskrivit sin barndom som dysfunktionell då bland annat modern led av depressioner.[2] Han studerade ekonomi på gymnasiet, men hoppade av inför sista året och flyttade till Stockholm som 18-åring. Han sökte arbete hos olika filmföretag och ville bli regissör.[3]

Han började medverka i TV-programmet Sputnik 1990. Inde var sedan med och bildade den svenska komikergruppen Killinggänget. 1992 gjorde de i manegen med Glenn Killing som visades i SVT. Efter sin medverkan i Fyra nyanser av brunt (2004) hamnade han i en depression och försökte ta sitt liv. Efter detta skrev han reseskildringen Too fast for love (2004) som Martin Kellerman illustrerade.[4] I januari 2005 hoppade Inde av Killinggänget efter att ha skickat ett pressmeddelande.[5] Han är diagnostiserad med bipolär sjukdom.[3]

I pjäsen Rocky, baserad på Kellermans tecknade serie, spelade Inde både Mange och Ludde. Hösten 2007 var Inde aktuell som Hanson i TV-serien Labyrint, som sändes i TV4.

I januari 2016 offentliggjorde Inde att han sympatiserade med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen i samband med att han medverkat i deras podcast Radio Nordfront.[6] I maj samma år mordhotade han tre journalister på Aftonbladet samt ofredade grovt ett hovrättsråd och en polischef via Twitter. För detta dömdes han våren 2017 till en månads fängelse.[7] I hovrätten förlängdes detta straff till fyra månaders fängelse.

Roll i Killinggänget[redigera | redigera wikitext]

I Killinggänget skrev Jonas Inde delar av materialet. Han hade olika återkommande rollfigurer i produktionerna, bland annat den tondöve smörsångaren Loke Martinzon, nöjesjournalisten Hardy Nilsson från Motala och hårdrockaren Tommy Bohlin från Söder i Stockholm. Bohlin dök upp både i såväl I manegen med Glenn Killing som i Percy Tårar och i På sista versen (- en liten film om döden).

I likhet med många andra figurer i Killinggängets produktioner var namnen på Jonas Indes båda karaktärer Hardy Nilsson och Tommy Bolin "lånade" från verkliga personer.

Filmer och TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]