Jorge Carlos Fonseca

Från Wikipedia
Jorge Carlos Fonseca

Jorge Carlos Fonseca 2019.

Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
9 september 2011
Premiärminister José Maria Nevas
Ulisses Correia e Silva
Företrädare Pedro Pires

Utrikesminister
Tid i befattningen
1991–1993

Född Jorge Carlos de Almeida Fonseca
20 oktober 1950 (73 år)
Mindelo, Kap Verde
Politiskt parti Rörelse för demokrati
Yrke Advokat, politiker
Religion Romersk katolicism
Namnteckning Jorge Carlos Fonsecas namnteckning

Jorge Carlos de Almeida Fonseca, född 20 oktober 1950 i Mindelo, Kap Verde, är en politiker, advokat, och universitetsprofessor, som är president i Kap Verde sedan 2011.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fonseca gick i grundskolan och gymnasiet i Praia och Mindelo. Han tog examen i juridik och en masterexamen i rättsvetenskap vid juridiska fakulteten på universitetet i Lissabon. Han var generaldirektör för migrationsmyndigheten i Kap Verde 1975-1977 och generalsekreterare i utrikesministeriet från 1977 till 1979.

Åren 1982 till 1990 undervisade Fonseca vid juridiska fakulteten vid universitetet i Lissabon, och var under 1987 gästprofessor i straffrätt vid Institutet för rättsmedicin i Lissabon. Efter detta arbetade han som docent vid institutionen för juridik och offentlig förvaltning vid universitetet i Asien Oriental, Macau mellan 1989 och 1990.

Mellan 1991 och 1993 var han utrikesminister i den andra republikens första regering. Därefter stod han, dock utan framgång, som presidentkandidat i valet 2001. I augusti 2011 kandiderade han åter till presidentposten, denna gång med stöd av partiet Movement for democracy (MPD). Han vann detta val i andra omgången och tillträdde den 9 september 2011. Han blev därmed Kap Verdes fjärde president sedan självständigheten 1975.

Annan verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Fonseca har varit biträdande professor och ordförande i styrelsen för Institutet för lag och samhällsvetenskap i Kap Verde. Han är också grundare av och ordförande i styrelsen för "Direito e Justiça" Foundation, grundare och chef för tidskriften "Direito e Cidadania", medarbetare till tidningen "Revista Portuguesa de Ciência Criminal", och medlem av redaktionsledningen för "Revista de Ekonomisk e Direito" vid Universidade Autónoma de Lisboa. Han har skrivit flera böcker och publicerat över femtio vetenskapliga och tekniska verk om juridik, samt två diktsamlingar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cabo Verde, rulers.org, läst 2020-05-13

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]