Joseph Smith den äldre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Joseph Smith, Sr.jpg

Joseph Smith den äldre, 17711840, var far till den Joseph Smith som grundade Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Joseph Smith d ä var mästare i en frimurarloge i Canandaigua, Ontario County, New York.

Joseph Smith d ä föddes den 12 juli 1771 i Topsfield, Massachusetts, som son till Asael Smith och Mary Duty. Vid 24 års ålder gifte han sig med Lucy Mack i Tunbridge, Vermont, den 24 januari 1795. De fick elva barn tillsammans.

En av deras söner, Joseph Smith började, under 1820-talet, berätta för familjen om graverade guldplåtar innehållande information om forntida invånare i Amerika. I september 1827 sade sonen sig ha kommit i besittning av dessa plåtar, som Smith d ä vittnade om att han känt och lyft medan de var invirade i tyg. Under de följande åren dikterade sonen, sittande bakom ett skynke, guldplåtarnas text från reformerad egyptiska[1] till engelska med hjälp av Urim och Tummim, ett slags heliga glasögon som han fått av en ängel. När detta arbete närmade sig sitt slut, underskrev Joseph Smith d ä och sju andra personer en vittnesutsaga i vilken man bedyrade att man både hade burit guldplåtarna och sett inskriptionerna på dem. Detta "Åtta vittnens vittnesbörd" publicerades i första utgåvan av Mormons bok och har funnits med i de flesta av de följande utgåvorna.

Joseph Smith d ä döptes som en av sex grundare av Kristi Kyrka när denna organiserades den 6 april 1830 och utsågs också till kyrkans förste Sittande Patriark den 18 december 1833. I denna egenskap satt han ordförande vid rådsmöten i kyrkan, ordinerade andra patriarker och utförde patriarkaliska välsignelser. Den 6 december 1834 utsågs Smith d ä också till biträdande president inom kyrkan.

Familjen Smith flyttade 1838 till Far West, Missouri och 1839 till Nauvoo, Illinois där kyrkans nya högkvarter inrättades. Döende samlade Smith d ä, året därpå, familjen omkring sig för att utdela patriarkaliska välsignelser. Han välsignade bl a sin äldste överlevande son, Hyrum Smith och överlät till denne att efterträda honom som Sittande Patriark.

Joseph Smith d ä dog den 14 september 1840.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Det finns exempel på semitiska och andra språk som skrivits med hjälp av förändrade eller reformerade egyptiska script, se exempelvis [1] eller Lightplanet, reformed egyptian