Jostedalsbreen nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jostedalsbreen nationalpark
Nationalpark
Karta över nationalparker i Sydnorge. Jostedalsbreen nationalpark har nummer 10.
Karta över nationalparker i Sydnorge.
Jostedalsbreen nationalpark har nummer 10.
Läge Sogn og Fjordane,
Norge
 - koordinater 61°41′N 6°59′Ö / 61.683°N 6.983°Ö / 61.683; 6.983
Area 131 000
Inrättad 1991
GeoNames 6941988

Jostedalsbreen nationalpark är en norsk nationalpark i och runt glaciären Jostedalsbreen. Den inrättades 1991 och täcker ett 1 310 km² stort område i Balestrands, Lusters, Sogndals, Førde, Jølsters, Gloppens och Stryns kommuner i Sogn og Fjordane.

Geografi, landskap och geologi[redigera | redigera wikitext]

Lodalskåpa

Jostedalsbreen är fastlandseuropas största glaciär och är en platåglaciär som sträcker sig från 300 till 2 000 m ö.h.. Glaciären har 28 namngivna armar och omges av ett karaktäristiskt landskap format av glaciären.

De viktigaste floderna i området är Strynevassdraget och Loenvassdraget. Glaciärens och nationalparkens högsta toppar är Lodalskåpa (2 083 m ö.h.) och Høgste Breakulen (1 952 m ö.h.).

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

I dalarna nedanför glaciären är växt-, djur- och fågellivet rikt och varierat, medan det på glaciären bara finns ett fåtal fågelarter som snösparv. Växterna är bara några få specialiserade och tåliga arter, som isranukel, krypljung, purpurbräcka, lapparv och fjälltåtel.

Kulturminnen[redigera | redigera wikitext]

Tidigare fanns det en farbar väg över glaciären mellan Østlandet och Vestlandet för hästar och nötkreatur allteftersom glaciären minskade och fick flera sprickor. Den sista kända användningen ägde rum 1923. I dalarna runt glaciären har det funnits gårdar.

Den brittiske turisten och författaren W.C. Slingsby anses vara den förste turisten på glaciären med flera besök runt 1880.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]