Jotunheimen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se Jotunheim för den mytologiska platsen. För nationalparken, se Jotunheimens nationalpark.
Utsikt från Galdhøpiggen, Norges högsta berg.
Utsikt över Jotunheimen med Riksvei 55 i förgrunden. Trästavarna längs vägkanten underlättar snöröjning vintertid.

Jotunheimen (uttal: /'ju:tʉnhɛimən/;[1] "Jättarnas hem", är ett högfjällsområde i Norge, omfattande cirka 3 500[1] kvadratkilometer. Här finns några av Norges och norra Europas högsta berg. Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) som är Norges (och Skandinaviens) högsta berg och Glittertind (2 452 meter över havet), Norges näst högsta berg, återfinns i området. Jotunheimen är ett av landets mest besökta turistområden. 1 151 km² av området avsattes år 1980[1] som nationalpark.

Geologi och geografi[redigera | redigera wikitext]

Berggrunden i området består mestadels av bergarten gabbro, vilken är motståndskraftig mot erosion.[1] Totalt innehåller Jotunheimen mer än 240 toppar på över 2 000 meter över havet. Här finns ett antal glaciärer, och de södra och östra delarna av området är rikt på sjöar.[1]

Högfjällsområdet ligger i fylkena Oppland och Sogn og Fjordane, mellan Sognefjellet i väster, Valdres i söder, Ottadalen i norr och Sjodalen (eller Gudbrandsdalen) i öster. De fyra kommuner som delar på Jotunheimen är Loms kommun, Vågå kommun, Vangs kommun och Øystre Slidre kommun.

Jotunheimen som vandringsområde[redigera | redigera wikitext]

Jotunheimen är ett populärt vandringsområde. Sammanlagt finns ett 40-talet stugor för övernattning[1] och runt 400 km märkta leder. Den mest populära leden i Jotunheimen är turen över Besseggen, som går mellan de båda sjöarna Gjende och Bessvatnet. En annan populär tur är att vandra från Spiterstulen och upp på Galdhøpiggen. Väl uppe på toppen kan man köpa sig en fika i toppstugan.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet Jotunheimen är från 1800-talet. Den förste som använde sig av namnet på fjällområdet var Aasmund Olavsson Vinje i boken Fjöllstaven min från 1861. Ordet kommer från Jotunheim som var jättarnas boning i fornnordisk mytologi.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Olsson, Katarina: Jotunheimen i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 11 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]