Judiska församlingen i Helsingfors

Från Wikipedia
Kupolen på synagogan i Kampen, tillhörande judiska församlingen i Helsingfors

Judiska församlingen i Helsingfors (finska: Helsingin juutalainen seurakunta [1] ) är ett registrerat trossamfund som har funnits sedan slutet av 1800-talet.

Torarullar från Helsingfors judiska församling

Församlingens centrum ligger på Malmgatan, i stadsdelen Kampen i Helsingfors, där det finns en synagoga (färdig 1906) och en församlingscentral (färdig 1961). I centrumet finns judiskt dagis, skola, bibliotek och äldreboende. Församlingen har två judiska kyrkogårdar, varav den nyaste är Helsingfors judiska kyrkogård, färdigställd på 1890-talet. Bredvid synagogan hade församlingen även en judisk livsmedelsbutik, Zaafran & Co[2] [3], vars verksamhet sedermera upphört. Det finns klubbar och föreningar i anslutning till församlingen, bland annat Hazamirkören. Församlingen ger ut tidningen HaKehila som kommer ut fem gånger om året.

Församlingen leds av Yaron Nadbornik.[4][5]

Församlingens paraplyorganisation är de finska judiska församlingarnas centralråd, som har nio medlemmar, varav sex är medlemmar i Helsingfors judiska församling. Fram till början av november 2021 var Simon Livson, född i Finland, församlingens rabbin.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]