Judits bok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Judits bok
är en av böckerna i
Tillägg till Gamla Testamentet

Tobit
Judit
Ester enligt den grekiska texten
Första Mackabeerboken
Andra Mackabeerboken
Salomos vishet
Jesus Syraks vishet
Baruk
Jeremias brev
Tillägg till Daniel
Manasses bön

Bibeln, inklusive Tillägg till
Gamla Testamentet
, finns
tillgänglig i sin helhet på:

Judits bok (grek. Ιουδιθ) är en av böckerna i Tillägg till Gamla Testamentet. I boken berättas om hur en judisk kvinna vid namn Judit räddar sitt folk genom att förföra och sedan döda Nebukadnessar IIs härförare Holofernes. Som symbol för kvinnlig styrka och politiskt mod har hon ofta blivit ett motiv i konsten.

Judith och Holofernes (Franz von Stuck, 1927)

De antika manuskript som finns av Judits bok förmedlar tre något olika versioner på grekiska, två på latin och en på syriska. Troligtvis är originalet en gång formulerat på hebreiska, men det finns inga manuskriptfynd som bevisar det, och det är vanligtvis den grekiska texten som ligger till grund för moderna översättningar.

Dateringen av texten varierar från 400-talet f.Kr. till 100-talet e.Kr., men den sannolikaste dateringen torde vara 100-talet f.Kr.

Judits bok börjar med att datera början av sin historia till "det tolfte året av Nebukadnessars regering, han som var kung över assyrierna i den stora staden Nineve, då Arpakshad var kung över mederna i Ekbatana." Den kung Nebukadnessar[förtydliga] vi känner till från historien och Andra Kungaboken var kung över Babylonien och residerade i Babylon, och någon historisk kung Arpakshad av Medien känner vi inte till.

De flesta bibelforskare tolkar därför denna datering som ett sätt att förklara för läsaren/lyssnaren att den historia som skall berättas inte har inträffat i verkligheten, men som har ambitionen att vara realistisk.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Eriksson, LarsOlov, 1999: De glömda böckerna. En guide till Apokryferna. Örebro: Libris.
  • West, Gerald., 2003: "Judith" i Eerdmans Commentary on the Bible. Grand Rapids: Eerdmans.
  • Harris, Stephen L., 2000: Understanding the Bible, Fifth Edition. Mountain View: Mayfield.
  • Henrikson, Alf, 1990: Biblisk historia. Stockholm: Bonniers.

Källor[redigera | redigera wikitext]