Jul i Kapernaum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jul i Kapernaum
GenreJulkalender
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning1–24 december 1995
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareHåll huvet kallt
UppföljareMysteriet på Greveholm
Externa länkar
IMDb  SFDb

Jul i Kapernaum var SVT:s julkalender 1995, [1] och sändes SVT1.

Adventskalendern[redigera | redigera wikitext]

Kalendern visar staden Kapernaum om kvällen-natten. Ingen traditionell vintermiljö förekommer, i stället grönskar träden bredvid husen. [2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien var en fantasymusikal som utspelades i den lilla staden Kapernaum [3] som låg ovanför en begravd "stjärna" som många år tidigare hade fallit ner från skyn. Karaktärerna i Kapernaum har alla hemligheter och mystiken ligger i luften. Den tioåriga föräldralösa flickan Amanda bor ensam i ett ruckel nära Tittutgränd och umgås med de vuxna i staden. Hon är nöjd med det hon har men saknar sina föräldrar väldigt mycket. Hon har hittat ett hemligt ställe att vara ifred på, men vad hon inte vet är att den platsen har många i Kapernaum sökt efter i århundraden. I Kapernaum bor även Krampus (Per Sandberg), en förvirrad man som knappt kan knäppa sin egen skjorta och som alltid skälls ut av sin schackspelande faster Innocentia. Vi ser även Stefan Ekman som Klopstock, stadens centralfigur som besitter många sägner om staden, varav vissa visar sig vara mer sanna än han själv tror. Sara Lindh ser vi som Rosa, den söta flickan i konditoriet som charmar Krampus och pyntar julfint i staden, dit vintern aldrig verkar vilja komma. Peter Harryson spelar den snåle pantbanksägaren Assar Skoog och Lena-Pia Bernhardsson ser vi som den ständigt lilaklädda Innocentia. Så småningom får staden också besök av en mystisk främling; den ridande pojken Viktor...

Ramsan

När tiden är inne
för lugn i sinne
När staden skälver
och jorden gnäller
För julefrid
öppnar porten i tid
Den som ingen sakna
hämta stjärnan som vakna

Manuset är skrivet av Torbjörn Jansson, och regisserade gjorde Tomas Löfdahl. Musiken till sångnumren i kalendern skrevs av Thomas Sundström och texterna av Lars in de Betou; den instrumentala titelmelodin (vinjetten) komponerades av Björn Isfält. Avsnitten var indelade i två olika program; första kvarten var ett avsnitt i själva sagan om mysteriet med stjärnan, andra kvarten utgjordes av Bio Rio, Fru Dito och Magister Munter; där avsnittet handlade om dockor på en biograf, skola och om tidsresor.

Serien spelades in i TV-huset i Stockholm och har även sänts i repris år 1999

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Andra kvarten[redigera | redigera wikitext]

Detta sändes under den andra kvarten:

Bio Rio[redigera | redigera wikitext]

I de avsnitt där dockorna var på bio (Bio Rio hette biografen), fick tittarna se en 10 minuter lång kortfilm, speciellt inspelad för just kalendern. Ett avsnitt handlade om att alla världens bollar demonstrerade emot att inte få äran för målen i världsmästerskapen. I ett annat var det om en tonårskille som ville höras och synas av sina förvirrande föräldrar. I det sista avsnittet handlade det om en julklapp som glömts bort i tomtarnas julverkstad. Bland de dockor som kom för att titta på bio hittar man bland annat Sidney som aldrig fick se filmen för att han alltid skulle hjälpa sin mamma med något inför julen. "Det är viktigt med traditioner" säger hans mamma. I sista avsnittet får Sidney nyckeln till biografen så att han kan komma dit och titta på film när han vill.

Magister Munter[redigera | redigera wikitext]

Magister Munter, vars röst gjordes av Lennart Jähkel var en del som sågs i andra kvarten av avsnitten. Här träffade man Magistern, Magister Munter, och de tre eleverna Stina, Beppe och Vilgot. Vilgot led i de flesta avsnitt av att vara kissnödig så den mest kända repliken från Magister Munter är "Får jag gå på toaletten?". I vissa avsnitt förstod inte magistern att han verkligen behövde gå på toaletten.

Fru Dito[redigera | redigera wikitext]

Fru Dito, spelad av Pia Oscarsson, berättade i det första avsnittet, för dockorna Ludde, Smulan och Roger, om hur hennes man uppfann en tidsmaskin, som han tänkte överraska henne med. Hon reste till många platser och mötte många kända personer. Fru Dito var till exempel den som uppfann pyramiderna och den som hjälpe The Beatles att få den stil som de blev kända för.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Video[redigera | redigera wikitext]

Serien utgavs 1997 på DVD och VHS. [4]

VHS-utgåvan av Jul i Kapernaum fanns det samtliga avsnitt i tre delar, där det fanns både själva sagan och Bio Rio, Fru Dito och Magister Munter. På DVD-utgåvan är alla avsnitten av Bio Rio, Fru Dito och Magister Munter borttagna och innehåller bara själva sagan om Kapernaum.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jultradition”. Arkiverad från originalet den 25 april 2012. https://web.archive.org/web/20120425112719/http://www.jultradition.se/tv.htm. Läst 2 april 2011. 
  2. ^ ”Julkalendrar”. http://helgo.net/emma/julkalendrar.php?y=1995&t=tv. Läst 2 april 2011. 
  3. ^ När Var Hur 1999, Bokförlaget DN, sidan 379-381 - TV:s julkalender 1960-98
  4. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001407683. Läst 5 april 2011.