Jul i Ukraina

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jul i Ukraina
Hnizdovsky Rizdvo1.gif
Typ Kristen högtid
Datum 7 januari
Geografi och firare Ukraina Ukraina
Period Gammal tradition
Anledning Jesu födelse i Betlehem
Allmän helgdag Ukraina Ukraina

Jul firas i Ukraina efter julianska kalendern, med start 6 januari (julafton), och fram till 14 januari ("gamla nyåret), "Jordan" eller Trettondedag jul.[1]

I Ukraina är det sedan sovjettiden nyåret som är "den stora festen". Många traditioner som i exempelvis Sverige förknippas med julen, hör i de föra detta sovjetrepublikerna som Ukraina hemma på nyår. Man klär sina julgranar till den 31 december, och det är också den här dagen som man delar klapparna.[2] I Ukraina har man dock ett större inslag av folktro i julfirandet. Efter revolutionen 1917 avskaffades det kristna julfirandet och med det även Farbror Frost, officiellt från 1929. Men från 1936 infördes istället nyårsfirande med nyårsgran, Farbror Frost, hans barnbarn Snöflickan och nyårspresenter istället för julklappar. Farbror Frost har sitt ursprung i slavisk mytologi, men har påverkats av den angloamerikanska Santa Claus. Han är således den östslaviska motsvarigheten till jultomten.

Julafton och juldagen är fortfarande inga stora festdagar för de flesta i Ukraina, endast djupt kristna höll under sovjettiden och de första många åren av ukrainsk självständighet fast vid de gamla jultraditionerna, men altfler i Ukraina har de senaste åren återtagit de gamla jultraditionerna och firar nu även kristen jul, detta gäller speciellt i de mera nationalistiska kretsarna och huvudsakligen i västra och centrala Ukraina. Majoriteten av de kristna ukrainarna tillhör någon av de tre ukrainska ortodoxa kyrkorna och i västra Ukraina finns även en stor grupp katoliker tillhörande Grekisk-katolska kyrkan (unitarerna) och Romersk-katolska kyrkan. Därtill kommer en rad mindre kristna samfund, vilket gör att de gamla jultraditionerna varierar beroende på vart i Ukraina man befinner sig.

Julmaten[redigera | redigera wikitext]

På julbordet dukas traditionellt tolv rätter fram, en efter varje apostel. Man äter mycket fisk, rödbetssoppan borsjtj, frukter, bröd, bönor, potatis och huvudrätten Kutja, som är en gröt gjord på bär, russin, honung, vallmofrön och vete till detta dricks rödvin, te, horilka eller vodka,[2][3] men julrätterna varierar beroende på vart i Ukraina man befinner sig och ofta dukas numera fler än tolv rätter fram.

Julsånger[redigera | redigera wikitext]

Ukrainskt julfrimärke från 1999, med julsångs-sjungande.
Ukrainskt julfrimärke från 2006, med Sankt Nikolaus och barn.

I Ukraina sjunger familjerna ofta julsånger. På många ställen förs traditionen vidare av unga människor, som går runt och samlar in pengar till olika hjälporganisationer och kristna samfund, men även många barn passar på att tjäna en slant vid att ringa på hos folk för att sjunga eller läsa upp egna dikter. Denna tradition kallas Koljada.[4]

Julsången "Carol of the Bells" är baserad på den ukrainska folkvisan "Shchedryk". Peter J. Wilhouskys engelskspråkiga text är upphovsrättsskyddad, fastän originalkompositionen inte är det.

Svyatyi Mykolai (Sankt Nikolaus)[redigera | redigera wikitext]

Bilden av Svyatyi Mykolai är en person som ger barnen julklappar på helgonet Nikolaus dödsdag den 19 december (död 6 december 343). Barnen förväntas hitta sin julklapp under kudden denna morgon. Denna katolska tradition är starkast i västra Ukraina.

Didukh[redigera | redigera wikitext]

När barnen ser den första stjärnan på himmelen i östern, som symbol för stjärnan som skall ha lett de Tre vise männen, tar i jordbruksfamiljer mannen i hushållet fram en kärve, "didukh", som den historiska vikten av grödorna i Ukrainas ekonomi. Didukh betyder "farfar/morfar-anden", och symboliserar familjens förfäder.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 19 december 2012.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Christmas Traditions
  2. ^ [a b] Jultraditioner i Ryssland och Ukraina
  3. ^ Christmas - Encyclopedia of Ukraine
  4. ^ Christmas - Encyclopedia of Ukraine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]