Julius Malema

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Julius Malema

Julius Sello Malema, född 3 mars 1981 i Seshego i Limpopoprovinsen, är en sydafrikansk politiker och tidigare ordförande i African National Congress ungdomsförbund (African National Congress Youth League). Malema, som valdes till ordförande i förbundet 2008, har gjort sig känd för en rad kontroversiella politiska uttalanden och hans position som ledare är därför ifrågasatt. Den 10 november 2011 uteslöts han ur partiet i fem år på grund av att han blivit dömd för brott. [1]

Flickor med Malema på tröjorna under Världsungdomsfestivalen i Johannesburg 2010.

Kontroversiella uttalanden[redigera | redigera wikitext]

Stödet för Winnie Madikizela-Mandela och Jacob Zuma[redigera | redigera wikitext]

I ett tal i Thaba Nchu, där ANC-ledaren Jacob Zuma närvarade, sa Malema: "Let us make it clear now: we are prepared to die for Zuma. Not only that, we are prepared to take up arms and kill for Zuma."

Uttalandet uppfattades som alltför grovt av ANC som distanserade sig från uttalandet dagen därpå. Den före detta ärkebiskopen Desmond Tutu krävde att Malema skulle be om ursäkt för uttalandet och ett flertal oppositionspartier kritiserade också häftigt uttalandet.

Böter[redigera | redigera wikitext]

Den 15 mars 2010 dömdes Malema vid en rättegång till böter på 50 000 rand samt ett krav på en ovillkorlig ursäkt på grund av ett uttalande under 2009. Uttalandet, som var en kritik mot den kvinna som anklagat Jacob Zuma för våldtäkt, skedde under ett möte med studenter i Kapstaden (South African Students' Congress (SASCO)).

Sången "Skjut boern"[redigera | redigera wikitext]

Under ett möte på ett universitetscampus i mars 2010 sjöng Malema den kända antiapartheidstrofen "Skjut boern" från sången "Ayasab' amagwala".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ News24 – Julius Malema suspended for 5 years.