Julotta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, se Julotta (film).
Julotta
Julotta.jpg
Svenska: Ljus och infoblad från julotta.
Plats  Sverige
Tidpunkt 25 december
År Gammal tradition-
Typ Kristen gudstjänst

Julotta är den gudstjänst som hålls tidigt på juldagsmorgonen. I Svenska kyrkan har denna gudstjänst länge varit den dominerande julgudstjänsten, men har på senare tid tappat mark till julbönen och julnattsmässanjulafton. I Sverige är ännu Var hälsad, sköna morgonstund den sång som oftast inleder julottan, men har sedan 1986 fått konkurrens av När juldagsmorgon glimmar. Tillsammans med adventsgudstjänsterna är julottan dagen då kyrkorna får besök av många som annars inte brukar gå i kyrkan/inte är troende.

Enligt 1686 års kyrkolag skulle julottan börja klockan 6.00. Julottan hålls numera i många kyrkor så sent som klockan 7.00 eller 8.00 på morgonen, men även kl. 06.00 är en vanlig tid. I minst två kyrkor hålls julottan redan klockan 4.00 på morgonen, vilket även var tradition innan 1686 års kyrkolag trädde i kraft. Älmeboda kyrka i södra Småland är en av dessa som håller på traditionen med julotta kl. 04.00. Ibland kallas även gudstjänster kring klockan 10.00 för julotta.

Trots att kyrkobesöken minskat stadigt de senaste årtiondena är julottan fortfarande en gudstjänst som ofta är mycket välbesökt. Detta har lett till att stora församlingar ofta håller julotta flera gånger på juldagsmorgonen. I Täby kyrka i Täby kyrkby utanför Stockholm hålls till exempel julotta både klockan 05.00, 07.00 och ibland även klockan 09.00, främst för att de många kyrkobesökarna ska få plats i den för församlingen lilla kyrkan.

Julotta har sitt ursprung i begreppet otta. Förr hölls ottesång i städerna alla sön- och helgdagar. Det var också vanligt att hålla dylika gudstjänster andra helgdagar i juletid på landsbygden.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]