Jumbo Hostel

Jumbo Stay, vid infarten till Arlanda Flygplats.
Vandrarhemmets lobby.
Bröllopssviten (rum 747) inhyst i flygplanets förarkabin.

Jumbo Stay är ett vandrarhemArlanda. Vandrarhemmet är inhyst i en ombyggd Boeing 747-212B som står parkerad utanför Arlandas terminaler.

Vandrarhemmet har 33 rum, med totalt 80 bäddar. Rummen är ca 6 stora, med en takhöjd på 3 meter. Flygplanets förarkabin har byggts om till en bröllopssvit med rumsnummer 747. Rummet har dubbelsäng och egen toalett och dusch. I de före detta motorerna finns numera dubbelrum med ingång framifrån. I de före detta hjulhusen finns också fyra stycken enkelrum, alla med privat wc.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Flygplanet byggdes 1976 för Singapore Airlines, men har även flugits av bland andra Pan Am och svenska Transjet som ägde planet till 2002, då det togs ur trafik. År 2008 påbörjades ombyggnaden av flygplanet. Den gamla inredningen togs ur, och hela planet byggdes om för att möta standardkraven på isolering och klimatanpassning.

Den 27 augusti 2008 bogserades flygplanet till sin nuvarande position vid infarten till Arlanda. Där vilar planet på ett betongfundament, och landställen är placerade i två stålvaggor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]