Junior Eurovision Song Contest 2012

Från Wikipedia
Junior Eurovision Song Contest 2012
Break The Ice!
Datum
Final1 december 2012[1]
Arrangemang
PlatsHeineken Music Hall[1], Amsterdam
Nederländerna Nederländerna
TV-bolagAVRO
ProgramledareEwout Genemans
Kim-Lian van der Meij
Bidrag
VinnareUkraina Ukraina
"Nebo"
Röstningssystem
Varje land, och även den så kallade barnjuryn, delade ut 1–8, 10 och 12 poäng till sina tio favoritbidrag, dessa bestämdes med hjälp av 50% telefon- och SMS-röster, samt 50% juryröster i respektive land.
Antal bidrag12
DebutanterAlbanien Albanien
Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Israel Israel
ÅtervändandeInga
TillbakadragandeBulgarien Bulgarien
Lettland Lettland
Litauen Litauen
Nordmakedonien Makedonien.
Pausunderhållning
Öppningsakt
Rachel Traets, Nederländernas representant i Junior Eurovision Song Contest 2011, framförde Loreens vinnarlåt från Eurovision Song Contest 2012, "Euphoria"
Artisterna presenterades i "The Ice Room"
Mellanakt
Nederländernas representant samt vinnaren från Junior Eurovision Song Contest 2009, Ralf Mackenbach, framförde "This Is Our Party"
Programledaren Kim-Lian van der Meij framförde temalåten "Break The Ice"
De tävlande artisterna framförde "We Can Be Heroes"
Junior Eurovision Song Contest
◄ 2011Junior Eurovision Song Contest 20122013 ►
  Deltagande länder
  Länder som deltog tidigare år men inte 2012
Programledarna Ewout Genemans och Kim-Lian van der Meij.

Junior Eurovision Song Contest 2012 var den tionde upplagan av Junior Eurovision Song Contest och anordnades den 1 december 2012 i Amsterdam, huvudstaden i Nederländerna, med Ewout Genemans och Kim-Lian van der Meij som programledare.[2][3] Tävlingen, som vanns av Anastasija Petryk för Ukraina med låten "Nebo" (Himmel), arrangerades därmed för andra gången i Nederländerna. Andra plats gick till Georgien och tredjeplatsen till Armenien.

Arrangemanget[redigera | redigera wikitext]

Värdlandet[redigera | redigera wikitext]

Precis som tidigare år gick EBU, den Europeiska Radio- och TV-unionen, ut och bjöd in intresserade tevestationer att anmäla sitt intresse för att arrangera tävlingen. Nederländska AVRO tilldelades under hösten 2011 rätten att få arrangera tävlingen 2012, vilket innebar att tävlingen för andra gången skulle anordnas i Nederländerna.[4] Redan under Junior Eurovision Song Contest 2011 i Jerevan meddelades det genom ett videoinslag i showen att Nederländerna valts till arrangörsland för 2012 års tävling.

Plats[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Amsterdam

Amsterdam (nederländskt uttal: [ɑmstərˈdɑm]) är den officiella huvudstaden i Nederländerna (den nederländska regeringen, parlamentet och statsöverhuvudet samt alla ambassader har dock säte i Haag som därför är Nederländernas faktiska huvudstad), och ligger i provinsen Noord-Holland. Staden hade våren 2013 801 542 invånare. Ungefär 50 procent av befolkningen har utländsk bakgrund. Enligt 2008 års Cost of Living Survey ligger Amsterdam på 25:e plats när det gäller dyraste städer att bo i [5].

Värdstad och värdarena för 2012 års Junior Eurovision Song Contest presenterades den 27 februari 2012, då stod det klart att Heineken Music Hall, "The HMH", i Amsterdam hade valts till värdarena för tävlingen. Konsterhallen, "The Black Box", har en kapacitet för 5 500 personer på 3 000 m², och det var alltså här tävlingen anordnades. Efterfesten anordnades i salen bredvid, där 700 personer kunde få plats samtidigt. The HMH designades och byggdes utifrån konstruktioner för att den enbart skulle användas till konserter och musikarrangemang. Den invigdes redan 2001 och sedan dess har artister som Madonna och Kylie Minogue uppträtt på scenen. Dessutom används den ofta av det nederländska underhållningsföretaget Q-dance för arrangemanget "X-Qlusive" flera gånger om året.

Format[redigera | redigera wikitext]

Grafisk design[redigera | redigera wikitext]

Arkitekten Frits van Dongen kom med idén till mottot "Break The Ice" (Bryt isen), som kom att bli 2012 års slagord. Detta presenterades den 6 september 2012.[6]

Barnjuryn inrättas[redigera | redigera wikitext]

När det kom till omröstningen gjordes inga stora förändringar; precis som 2011 läste varje lands röstavlämnare upp alla poäng från 1 till och med 12 eftersom antalet deltagande länder var lägre än vad det hade varit de första åren. En nyhet var dock att en barnjury, så kallad "Barnens jury", inrättades. Denna barnjury bestod av artister som tidigare hade tävlat i tävlingen, eller som bara var etablerade namn i sitt hemland eller i Europa. Barnjuryn representerades av många olika länder, inte bara artister från ett land deltog i juryn. Precis som de tävlande länderna delade barnjuryn ut 1-8, 10 och 12 poäng till sina favoritbidrag, två bidrag blev alltså utan poäng.

Händelser[redigera | redigera wikitext]

Återvändande artister[redigera | redigera wikitext]

Sedan EBU skrotat regeln om att man som artist bara fick ställa upp en gång i tävlingen ställde rysk-moldaviska Lerika upp i tävlingen för andra året i rad.[7] När hon 2011 tävlade för Moldavien med låten "No, No" tog hon hem landets bästa resultat i tävlingen, en sjätte plats. 2012 gick det ännu bättre, hon representerade Ryssland med låten "Sensatsiya" och kom på fjärde plats.[7]

Problem under omröstningen[redigera | redigera wikitext]

Under omröstningen inträffade flera tekniska problem. När den azerbajdzjanska röstavlämnaren skulle avlägga landets tiopoängare hoppade grafiken och visade den belgiska röstavlämnaren. Efter ungefär femton sekunder korrigerades problemet och grafiken visade rätt igen. När sedan Albanien skulle avlägga sina poäng tappades signalen bort precis innan tolvan skulle ropas ut. Efter några sekunder löstes detta tekniska fel, för att det sedan skulle dyka upp ett nytt; återigen när tolvan skulle ropas upp hoppade grafiken över och visade att det var Armeniens tur att avlägga poäng, något som enbart skedde i knappt fem sekunder. Den albanska röstavlämnare kunde därefter ropa ut tolvan helt utan tekniska fel. Även Georgien möttes av tekniska fel, något som dock EBU han upptäcka innan det var tur för dem att rösta. Georgien avlade sina poäng sist utan några tekniska svårigheter.

Deltagande länder[redigera | redigera wikitext]

12 länder ställde upp i den tionde upplagan av tävlingen.[8] Tioårsjubileet fick uppenbarligen inte den effekt som EBU och AVRO hade hoppats på; istället för att locka tillbaka länder som tidigare tävlat blev tävlingen den minsta någonsin sett till antalet deltagande länder. Albanien, Azerbajdzjan och Israel ställde upp för första gången, något som även San Marino aspirerade på. Deltagande blev dock inte av eftersom man, liksom året innan, inte kunde hitta en lämplig representant.

Bulgarien meddelade den 11 juni sitt avhopp, något som även de två baltiska länderna Lettland och Litauen gjorde bara drygt två veckor senare, den 27 juni. Även Makedonien, som tillsammans med Nederländerna, Belgien och Vitryssland varit det enda land som tävlat samtliga år, hoppade av tävlingen för första gången, vilket meddelades den 13 juli 2012. Anledningen var att tevebolaget MRT var kritiska till röstningssystemet som användes samt att man hade låg budget för tävlingen.

Andra länder[redigera | redigera wikitext]

 • Cypern Cypern – I samband med Eurovision Song Contest 2012 i Baku meddelade det cypriotiska tevebolaget CyBC att man inte avsåg att återvända till 2012 års upplaga av tävlingen.[9]
 • Norge Norge – Det norska tevebolaget NRK bekräftade redan i början av juni att man inte avsåg att återvända till tävlingen, detta på grund av regeln som säger att professionella unga artister får ställa upp. Det var av samma anledning som NRK valde att hoppa av tävlingen 2006 då regeln infördes.[10]
 • Portugal Portugal – Tidigt i juni månad 2012 kontaktades Rádio e Televisão de Portugal (RTP) av EBU om ett eventuellt deltagande i tävlingen. RTP valde dock att tacka nej till inbjudan av ekonomiska skäl.[11]
 • Serbien Serbien – När serbiska RTS hoppade av tävlingen 2011, på grund av ekonomiska svårigheter, meddelade chefen för den serbiska delegationen att man avsåg att återvända till tävlingen efter ett års paus för att inte svika de serbiska tittarna.[12] Trots detta återvände inte Serbien utan istället lanserades en egen talangtävling för unga, Čarolija, tillsammans med grannländerna.
 • San Marino San MarinoSan Marino RTV skulle ursprungligen ha ställt upp redan i Junior Eurovision Song Contest 2011, men då man inte kunde hitta en representant uteblev ett deltagande.[13] Tevebolaget meddelade den 22 augusti 2012 att man inte heller 2012 skulle debutera i tävlingen.[9]
 • Spanien Spanien – Det spanska tevebolaget TVE fick under 2012 frågan om man var intresserade över att återvända till tävlingen, men varken ett negativt eller positivt ställningstagande gjordes av tevebolaget.[14]

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Nr[15] Land Artist[16] Bidrag[16] Språk Plac. Poäng
01 Belarus Vitryssland Egor Zheshko "A more-more" (А море-море) ryska 9 56
02 Sverige Sverige Lova Sönnerbo "Mitt mod" svenska 6 70
03 Azerbajdzjan Azerbajdzjan Suada "Girls and Boys" (Dünya Sənindir) azerbajdzjanska, engelska 11 49
04 Belgien Belgien Fabian "Abracadabra" nederländska 5 72
05 Ryssland Ryssland Lerika "Sensation" ryska, engelska 4 88
06 Israel Israel Kids.il "Let the Music Win" hebreiska[17] 8 68
07 Albanien Albanien Igzidora Gjeta "Kam një këngë vetëm për ju" albanska 12 35
08 Armenien Armenien Compass Band "Sweetie Baby" armeniska, engelska 3 98
09 Ukraina Ukraina Anastasiya Petryk "Nebo" (Небо) ukrainska, engelska 1 138
10 Georgien Georgien Funkids "Funky Lemonade" georgiska, engelska 2 103
11 Moldavien Moldavien Denis Midone "Toate vor fi" rumänska, engelska 10 52
12 Nederländerna Nederländerna Femke "Tik Tak Tik" nederländska 7 69

Poängtabeller[redigera | redigera wikitext]

Barnens jury var först med att avlägga sina poäng.

Anastasiya Petryk efter vinsten.
Resultat
Σ Belarus Sverige Azerbajdzjan Belgien Ryssland Israel Albanien Armenien Ukraina Georgien Moldavien Nederländerna
D Vitryssland 56 1 1 7 2 4 1 2 7 10 7 2
Sverige 70 6 7 1 5 5 7 12 2 2 7 4
Azerbajdzjan 49 2 2 3 1 3 10 5 8 3
Belgien 72 3 3 7 3 7 6 7 5 1 4 6 8
Ryssland 88 8 10 8 2 8 4 8 6 6 10 6
Israel 68 4 5 4 5 4 8 1 6 8 3 1 7
Albanien 35 12 3 1 1 4 2
Armenien 98 5 8 6 7 10 10 3 12 12 3 10
Ukraina 138 10 12 12 4 12 12 12 6 12 10 12 12
Georgien 103 12 6 10 8 6 6 8 5 10 7 8 5
Moldavien 52 4 2 10 3 2 5 4 3 4 2 1
Nederländerna 69 7 1 5 6 10 1 2 8 4 3 5 5
Alla länder tilldelades 12 poäng automatiskt
Av tekniska skäl lämnade Georgien av sina poäng sist

12 poäng[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas antalet tolvor ett land fick av andra länder:

Nr Mottagande land Röstande land
8 Ukraina Armenien, Belgien, Israel, Moldavien, Nederländerna, Ryssland, Sverige, Vitryssland
2 Armenien Georgien, Ukraina
1 Albanien Azerbajdzjan
Georgien Barnens jury
Sverige Albanien
 • Alla länder fick 12 poäng i början av omröstningen för att undvika att något land skulle hamna på noll poäng.

Kommentatorer och röstavlämnare[redigera | redigera wikitext]

Kommentatorer[redigera | redigera wikitext]

Röstavlämnare[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas samtliga deltagande länders röstavlämnare i startordning:

Album[redigera | redigera wikitext]

Junior Eurovision Song Contest 2012: Amsterdam
Samlingsalbum
UtgivningNovember 2012
Inspelat2012
GenrePop
Längd66:18
SkivbolagUniversal
-kronologi
Junior Eurovision Song Contest 2011: Yerevan-Armenia
(2011)
Junior Eurovision Song Contest 2012: Amsterdam Junior Eurovision Song Contest 2013: Kyiv
(2013)

Junior Eurovision Song Contest 2012: Amsterdam, är ett samlingsalbum ihopsatt av EBU och gavs ut i november 2012. Albumet innehåller alla låtar från 2012 års tävling.

CD 1
Nr TitelArtist Längd
1. A more-more  Egor Zheshko (Vitryssland) 2:47
2. Mitt mod  Lova Sönnerbo (Sverige) 2:45
3. Girls and Boys (Dünya Sənindir)  Omar & Suada (Azerbajdzjan) 2:45
4. Abracadabra  Fabian (Belgien) 2:42
5. Sensation  Lerika (Ryssland) 2:46
6. Let The Music Win  Kids.il (Israel) 2:51
7. Kam një këngë vetëm për ju  Igzidora Gjeta (Albanien) 2:47
8. Sweetie Baby  Compass Band (Armenien) 2:43
9. Nebo  Anastasiya Petryk (Ukraina) 2:36
10. Funky Lemonade  Funkids (Georgien) 2:48
11. Toate vor fi  Denis Midone (Moldavien) 2:41
12. Tik Tak Tik  Femke (Nederländerna) 2:58
Total längd:
33:09
CD 2
Nr TitelArtist Längd
1. A more-more (Instrumental version)  Egor Zheshko (Vitryssland) 2:47
2. Mitt mod (Instrumental version)  Lova Sönnerbo (Sverige) 2:45
3. Girls and Boys (Dünya Sənindir) (Instrumental version)  Omar & Suada (Azerbajdzjan) 2:45
4. Abracadabra (Instrumental version)  Fabian (Belgien) 2:42
5. Sensation (Instrumental version)  Lerika (Ryssland) 2:46
6. Let The Music Win (Instrumental version)  Kids.il (Israel) 2:51
7. Kam një këngë vetëm për ju (Instrumental version)  Igzidora Gjeta (Albanien) 2:47
8. Sweetie Baby (Instrumental version)  Compass Band (Armenien) 2:43
9. Nebo (Instrumental version)  Anastasiya Petryk (Ukraina) 2:36
10. Funky Lemonade (Instrumental version)  Funkids (Georgien) 2:48
11. Toate vor fi (Instrumental version)  Denis Midone (Moldavien) 2:41
12. Tik Tak Tik (Instrumental version)  Femke (Nederländerna) 2:58
Total längd:
33:09


Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Junior 2012 in Amsterdam on December 1
 2. ^ Ewout Genemans and Kim-Lian to host 2012 edition
 3. ^ ”Junior Eurovision: Tickets on sale! - ESCDaily.com || The latest Eurovision 2017 news from across Europe and Australia” (på amerikansk engelska). 10 september 2012. http://www.escdaily.com/junior-eurovision-tickets-on-sale/. Läst 7 september 2016. 
 4. ^ ”Netherlands to host Junior 2012” (på brittisk engelska). http://www.junioreurovision.tv/page/blog?id=38983&_t=netherlands_to_host_junior_2012. Läst 7 september 2016. 
 5. ^ ”Mercer 2016 Cost of Living Rankings”. www.mercer.com. Arkiverad från originalet den 25 juli 2008. https://web.archive.org/web/20080725183008/http://www.mercer.com/costofliving. Läst 7 september 2016. 
 6. ^ ”2012 Junior Eurovision 2012 Amsterdam The Netherlands News”. www.esckaz.com. http://www.esckaz.com/jesc/2012/. Läst 7 september 2016. 
 7. ^ [a b] ”Junior Eurovision: "Sensatsiya" for Russia - ESCDaily.com || The latest Eurovision 2017 news from across Europe and Australia” (på amerikansk engelska). 3 juni 2012. http://www.escdaily.com/junior-eurovision-sensatsiya-for-russia/. Läst 7 september 2016. 
 8. ^ Junior 2012: 12 countries to take part
 9. ^ [a b] ”2012 Junior Eurovision 2012 Amsterdam The Netherlands News”. esckaz.com. http://esckaz.com/jesc/2012/. Läst 7 september 2016. 
 10. ^ ”JESC: Bulgaria withdraws, many countries reject a come-back!”. escdaily.com. 11 juni 2012. Arkiverad från originalet den 24 juni 2012. https://web.archive.org/web/20120624044744/http://www.escdaily.com/jesc-bulgaria-withdraws-many-countries-reject-a-come-back/. Läst 7 juli 2012. 
 11. ^ ”Portugal: Not Return To JESC For 2012” (på engelska). eurovoix.com. 6 juni 2012. https://eurovoix.com/2012/06/06/portugal-no-return-to-jesc-for-201/. 
 12. ^ ”Serbia: RTS withdraws from JESC”. escdaily.com. 5 juli 2011. Arkiverad från originalet den 9 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110709024443/http://escdaily.com/articles/19913. Läst 11 augusti 2012. 
 13. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 september 2012. https://archive.is/20120905080131/http://www.oikotimes.com/eurovision/2011/05/22/armtv-launch-2011-logo-competition/. Läst 7 oktober 2011. 
 14. ^ ”Junior Eurovision 2011 News Archive - Детское Евровидение 2011 архив новостей”. esckaz.com. http://esckaz.com/jesc/2011/index2.htm. Läst 7 september 2016. 
 15. ^ http://www.junioreurovision.tv/page/blog?id=check_results_of_junior_draw
 16. ^ [a b] ”Junior Eurovision Song Contest – Amsterdam 2012”. European Broadcasting Union. http://www.junioreurovision.tv/page/year-page?event=1603. Läst 9 oktober 2012. 
 17. ^ Låten innehåller även fraser på engelska, franska och ryska.