Jurij Dolgorukij

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Furst Jurij Dolgorukij (ryska: Юрий Долгорукий, "Jurij Långhand"), Jurij av Kiev (cirka 1090-15 maj 1157), var Moskvas grundare. Även Tver anses populärt vara grundat av honom.

Han var en nyckelperson i överförandet av politisk makt från Kiev till Vladimir-Suzdal efter sin äldre broder Mstislav I:s bortgång. Jurij Dolgorukij var storfurste av Kiev från september 1149-april 1151 och återigen från mars 1155-maj 1157. Jurij var Vladimir II Monomachs son, möjligen med hustrun Gytha av England, dotter till Harald Godwinson. Tidpunkten för hans födsel är okänd, enligt krönikorna ska hans äldre bror Vjatsjeslav (född 1083) ha sagt "jag är mycket äldre än du, jag hade redan skägg när du blev född". Även andra hustrun Eufimia kan ha varit hans mor.

År 1108 skickades Jurij av sin far att styra i hans namn i den enorma Rostov-Suzdal-provinsen i Kievriket, om dateringen stämmer, tyder det på en mogen ålder. Vladimir kom också under Jurijs makt. Moskvariket blev en förläning i Vladimir-Suzdals välde 1283 men redan på 1320-talet lades Vladimir-Suzdal under Moskva som växte till maktcentrum för hela rusernas välde.

Jurij var i maktkamp om Kievriket, och intog huvudstaden 1149, men återlämnade makten till sin brorson 1151. 1155 återkom han dock, och regerade till sin död.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Jurij Dolgorukij härstammade från Rurik av Novgorod blev ursprunget till den jurjevitiska grenen av rurikdynastin med personligheter som Alexander Nevskij, Moskvas storfurstar Dmitrij Donskoj och Ivan den store och tsarer av Ryssland från Ivan IV "den förskräcklige" till Fjodor I av Ryssland som dog 1598.

Jurij fick många söner som regerade efter honom, men många uppgifter är motsägelsefulla om barnens födelsetid och av vilken mor, så ett vanligt antagande listas nedan.

Med första hustrun, enligt Nestorskrönikan en dotter till Aepa Ocenevitj, polovtsernas khan, äktad 1108:

Med andra hustrun, den grekiska prinsessan Helena, möjligen sondotter till kejsar Alexios I Komnenos:

  • Vsevolod III av Kiev, Vsevolod Jurjevitj av Vladimir (1154–1212). Denne fick 14 barn, och kallades "Vsevolod med det stora boet"*
  • David Jurjevitj
  • Yaropolk Jurjevitj

Oeniga uppgifter om moderskap gäller:


Se även[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Iziaslav II av Kiev
Regenter av Kievriket
1149-1151
Efterträdare:
Iziaslav II av Kiev
Företrädare:
Izjaslav III av Kiev
Regenter av Kievriket
1155-1157
Efterträdare:
Izjaslav III av Kiev
Företrädare:
?
Regenter av Vladimir-Rostov-Suzdal
1108-1157
Efterträdare:
Andrej Bogoljubskij