Källarspindel

Från Wikipedia
Källarspindel
Meta menardi
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljKäkspindlar
Tetragnathidae
SläkteMeta
ArtKällarspindel
M. menardi
Vetenskapligt namn
§ Meta menardi
AuktorLatreille, 1804
Meta menardi ♀
Meta menardi
Hitta fler artiklar om djur med

Källarspindel (Meta menardi) är en spindelart som trivs i mörka och fuktiga miljöer, såsom källare, gruvor och grottor. Den tillhör familjen käkspindlar (Tetragnathidae).

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Arten har en naturlig utbredning som sträcker sig från Skandinavien till Nordafrika och från Europa till Korea, det finns även introducerade populationer så långt som Japan och Madagaskar.

Den vuxna spindeln är ljusskygg och lever på platser fria från ljus, oftast i grottor och tunnlar, De kan dock ibland bli sedda utanför grottor och gruvor när de kommer fram vid skymning för att jaga. Ofta används en enda lassolina av silke för att svinga sig ner på bytet. Källarspindel påträffas ofta i områden där fladdermöss trivs. De har oftast skådats i järnvägstunnlar och gruvor eftersom dessa platser oftare besöks av människan. De yngre spindlarna, efter flera utvecklingsstadium, (och i kontrast till de vuxna) är starkt attraherade till ljus[1] — antagligen en evolutionär anpassning vilket säkerställer spridningen av arten till nya områden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Smithers P, Bulletin of the British Arachnological Society, 2005, Vol 13; Part 6 Pages 213-216