Hoppa till innehållet

Kämpande visenter

Kämpande visenter
KonstnärAugust Gaul
Basfakta
Tillkomstår1912
TypSkulptur
MaterialBrons
MotivTvå kämpande visenttjurar
PlatsMellan Ulitsa Grekova och Prospekt Mira, Kaliningrad, Ryssland

Kämpande visenter (ryska: Борющиеся зубры, Boryushchiyesya Zubry, tyska:• Kämpfende Wisente), är en bronsskulptur av August Gaul i Kaliningrad i Ryssland.

Kämpande visenter restes i november 1912 i dåvarande Königsberg i Ostpreussen. Den avbildar i fullformat två visenttjurar i kamp mot varandra. Vatten strålar från skulpturens fundament ned i en rektangulär bassäng framför skulpturen.

Ursprungligen var skulpturen tänkt att installeras vid i Fürstbischöfliches Schloss i Münster i Westfalen, men i stället kom den genom den preussiske kulturministerns försorg att hamna i Königsberg för att försköna fontänen framför Oberlandesgerichts nya domstolsbyggnad vid Steindammporten. Efter att ha lyckats överleva andra världskriget, flyttades skulpturen till Kaliningrads Zoo på 1950-talet. Den flyttades i början av 1970-talet tillbaka sin tidigare plats mellan Ulitsa Grekova och Prospekt Mira (Fredsavenyn).

Byggnaden i skulpturens närhet, som tidigare inrymde domstolslokaler, blev 1959 huvudbyggnad för Kaliningrads tekniska universitet.