Köldmedium

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett köldmedium är en energibärare som används för att transportera värme från en kallare plats till en varmare, vanligen mellan två så kallade reservoarer. Köldmedium används som arbetsmedium i bland annat kylskåp, frysar, värmepumpar och luftkonditioneringar. Köldmedium ska ej förväxlas med kylmedium, som i dessa system betecknar det medium som kyler kondensorn.

Köldmediet är anpassat så att det förångas i kontakt med värmereservoaren (därifrån värme hämtas) och kondenserar i kontakt med kylreservoaren (dit värmen avges). Detta eftersom övergångarna mellan de olika aggregationstillstånden tar upp och avger betydligt mer energi än att bara öka/minska köldmediets temperatur. Till exempel går det åt 2 260 kJ för att förånga 1 kg vatten, medan det bara krävs 418 kJ för att värma samma mängd vatten från 0 °C till 100 °C. Vatten, som har ASHRAE-beteckning R718, används bara sällan som köldmedium.

För ett kylskåp innebär detta att köldmediet förångas på grund av "värmen" inuti kylskåpet och kondenserar på grund av "kylan" utanför. Att mediet förångas vid lägre temperatur än det kondenserar är möjligt eftersom köldmediet i "förångaren" på kylskåpets insida har lägre tryck än i "kondensorn" på skåpets utsida.

Exempel på olika köldmedier är propan, ammoniak och olika hydrofluorkarboner. Även en ny typ av köldmedium finns, hydrofluoroolefiner (ex. HFO1234yf) som kommer att användas i klimatanläggningar i bilar, då det anses vara mera miljövänligt än nu använda köldmedia.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Charlotta von Schultz (21 mars 2012). ”HFO1234yf fixar klimatet”. Ny Teknik. http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3432316.ece. Läst 6 oktober 2015. 

Se även[redigera | redigera wikitext]