Köpenhamns flygplats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Kastrup” leder hit. För andra betydelser, se Kastrup (olika betydelser).
Köpenhamns flygplats
Københavns Lufthavn
Köpenhamns flygplats
EKCH på kartan över Danmark
Airplane silhouette.svg
EKCH
Flygplatsens läge i Danmark
Allmän information
OrtTårnby, Danmark
FlygplatstypInternationell flygplats
IATA-kodCPH
ICAO-kodEKCH
DriftbolagKøbenhavns Lufthavne A/S
Öppningsår1925
Höjd över havet5 m / 16 fot
Koordinater55°37′43″N 12°38′49″Ö / 55.62861°N 12.64694°Ö / 55.62861; 12.64694
Totalt antal sysselsatta22 800
Banor
RiktningDimensioner i meterBeläggning
LängdBredd
04L/22R3 600Asfalt
04R/22L3 300Asfalt
12/302 800Asfalt/Betong
Statistik
Passagerare (2021)9 179 654
Varav inrikes (2021)850 853
Varav utrikes (2021)8 328 801
Landningar (2021)109 925
Passagerarstatistik[1]

Köpenhamns flygplats (danska: Københavns Lufthavn;[2] engelska: Copenhagen Airport) (IATA: CPHICAO: EKCH), i vardagsmun även benämnt Kastrups flygplats, är Köpenhamns internationella flygplats, belägen i Tårnby kommun (och en mindre del Dragør kommun) på Amager sydost om centrala Köpenhamn. Denna flygplats har landförbindelser med övriga Danmark och med Sydsverige. Flygplatsen är Skandinaviens näst största. Antal passagerare var år 2015 26,61 miljoner, varav 25,00 miljoner utrikes.[3] 2016 ökade antalet till 29,1 miljoner.[4] Flygplatsens järnvägsstation är också en av Danmarks mest trafikerade.

Var femte direktavresande kommer från Sverige,[5] till vilket de direkta Öresundstågen från Göteborg, Kalmar och Karlskrona (alla via Malmö och Lund) bidragit. Därtill är Köpenhamns flygplats en viktig transfer-hub för passagerare till/från Arlanda (Stockholm), Gardermoen (Oslo), Landvetter och Örebro, Stavanger och Bergen. Flygplatsens olika verksamheter har totalt 22 800 anställda.[6] En stor del av dessa är svenskar, och utrop sker blandat på svenska, danska och engelska. Från Roskildes flygplats, som ägs av Copenhagen Airport, avgår privatflyg samt en del inrikesflyg bland annat till öar utan fast förbindelse[7]. Inrikesflyget planeras minskas, kopplat till uppsnabbning av tåg[8].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Flygplatsen började användas som flygfält under 1920-talet. Fördelarna med läget var att man hade en plan yta och låg nära vatten, vilket var viktigt då sjöflygplan fortfarande användes i stor utsträckning. Den namngavs Kastrup Lufthavn, efter den närliggande byn Kastrup. 1934 invigdes den första terminalen på flygplatsen (delvis nuvarande terminal 1 för inrikesflyg) och användes då för danskt inrikesflyg till Bornholm och Ålborg liksom för utlandsflyget som fanns, framförallt linjer till Hamburg och Berlin men även till Stockholm via Malmö. Under andra världskriget besattes flygplatsen den 9 april 1940 av tyska flygplan som inte mötte något motstånd utan kunde landa enkelt. Flygplatsen förblev i tysk besittning till 5 maj 1945 då de tyska styrkorna i Danmark kapitulerade.

Flygplatsområdet.

Efter kriget dröjde det tills utlandstrafiken utanför Norden kom igång igen då de viktiga flygförbindelserna mot Tyskland var utslagna flera år framöver. När SAS grundades 1946 blev Köpenhamns flygplats tillsammans med Fornebu i Oslo och Bromma i Stockholm en hub för utlandstrafiken.

1947 omkom Sveriges arvprins Gustaf Adolf i flygolyckan vid Kastrup. Planet på väg mot Stockholm hade precis lyft när det havererade och alla ombord omkom.

Flygplatsen byggdes ut i etapper under 1950- och 1960-talen i samband med att den internationella flygtrafiken ökade. Köpenhamns flygplats hade blivit SAS huvudnav för långdistanslinjer, bland annat eftersom Bromma har för korta banor för stora jetplan med mycket bränsle, och för att man gärna ville locka resenärer från kontinenten. Flygplatsen kom därmed att få flera betydelsefulla långdistanslinjer Det har framför allt varit den internationella trafiken som varit av betydelse för flygplatsen, då inrikesflygets roll minskat alltmer i samband med brobyggen över bälten, förbättrade väg- och järnvägar med mera. Från 1964 till 2000 körde Flygbåtarna svävare som tog flygpassagerare mellan Svävarterminalen i Malmö och en hamn som fanns i utkanten av flygplatsen varifrån man körde passagerarna vidare i bussar. Öresundsbrons öppnande år 2000 betydde slutet för svävartrafiken, liksom för vissa flyglinjer till södra Sverige.

Länge stod en politisk strid om flygplatsens framtida vara eller icke-vara. I Storplanen för Köpenhamn ansåg utredare på 1960-talet att Kastrup behövde ersättas med en ny flygplats, förslagsvis på det nästintill obebodda Saltholm samtidigt som man då skulle bygga Öresundsbron mot Malmö. Fördelarna var att man hade närmast obegränsat med landområde att bebygga och att det inte längre skulle bullerstöra invånarna i Köpenhamn och Dragör, vilket var en viktig synpunkt då bullernivåerna ökade i samband med jetflygplanens lanserande. 1973 kom förslaget upp i Folketinget men föll då på kostnaderna, som ansågs vara för höga, samtidigt som Danmark vid den tiden genomled en lågkonjunktur. Under 1970-talets slut rasade debattens vågor åter höga vilket slutade med att Saltholm fredades 1980 samtidigt som man tog ett principbeslut samma år om att satsa på en utbyggnad av Kastrup. Flygbuller av idag är heller inte vad det har varit, moderna flygplan är tystare, stiger snabbare och genererar mindre avgaser.

Under de senaste decennierna har man satsat på en rejäl utbyggnad över hela flygplatsområdet och av terminalerna vilket fortgår än. Stora Bältbron (1997) innebar en kraftig minskning i inrikesflygtrafiken. 1998 invigdes Terminal 3, motorvägen E20 och Öresundsbanan till flygplatsen, 1999 invigdes flera parkeringshus. Öresundsbron (2000) innebar en minskning av flygtrafiken med Sydsverige. Å andra sidan skulle många av dessa passagerare byta till andra plan på Köpenhamns flygplats och använder flygplatsen ändå. Hösten 2007 blev metrons förlängning från Lergravsparken till flygplatsen klar. Även en mindre terminal för lågprisflyg, kallad "CPH-Go" har tagits i bruk. Framtida utbyggnader av flygplatsen inkluderar en Terminal 4 och en utbyggnad mot öster, mot Öresund. Parallellbanesystemet skall anpassas för Airbus A380. Senare kommer eventuellt även bana 12/30 att både ändra riktning (och då istället bli bana 13/31) och förskjutas österut.

De största flygbolagen på Kastrup, räknat efter antal passagerare, var år 2016 SAS (36 procent av alla passagerare), Norwegian (17 procent), Ryanair (6,6 procent) och Easyjet (5,4 procent).[9]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Järnvägsstationen
Københavns Lufthavn, CPH
Copenhagen Train Station Airport Kastrup.jpg
Ett tåg på järnvägsstationen under terminalen
Stationsinformation
OrtKöpenhamn
Öppnade1998
Trafikeras avDSB
SJ AB
TrafiktypPassagerare
Kapacitet
Antal spår2 resandespår
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar
Flyg
Metron
Anslutande linjerÖresundsbanan
M under icon.png Københavns Lufthavn
Metro station (Copenhagen).jpg
Københavns Lufthavn metrostation, byggd på en bro ovanför Öresundsbanans spår
Stationsinformation
StadKöpenhamn
Ingång frånKastrups flygplats
Invigd2007
Kapacitet
Antal plattformar1
Förbindelser
LinjeM2
Efterföljande stationKastrup
Ett öresundståg av model X31 på Kastrup.

Från år 2007 finns en ändstation på linje M2 i Köpenhamns Metro med trafik i fyra- eller sexminutersintervall mot centrala Köpenhamn. Stationen heter "Københavns Lufthavn" och är belägen på en bro intill Terminal 3.

Flygplatsen har en järnvägsstation med 20-minuters öresundstågstrafik på sträckan Malmö–Köpenhamn, vändande danska intercity- och Re-tåg, samt i SJ:s regi X 2000 till/från Stockholm, sommartid även Göteborg. Stationen, som kallas "Copenhagen Airport", och som efter Hovedbanegården och Nørreport är östra Danmarks tredje största station för fjärr- och regionaltåg,[10] har två perronger, vilket medför vissa kapacitetsbegränsningar, och ett förbigångsspår för godståg. Den är nedgrävd intill Terminal 3, med kort gångavstånd för flygresande.

Motorvägen mellan Malmö och Köpenhamn går också förbi Kastrup. Busstrafiken är också omfattande, med många stadsbusslinjer mot centrala Köpenhamn, men det finns även trafik till många orter i Sverige med till exempel Flixbus.

Både svensk och dansk taxi kör till flygplatsen från respektive sida, från svensk sida fördyrar broavgiften priset.

Terminaler[redigera | redigera wikitext]

Terminal 3.
Insidan av flygplatsen.

Sedan 2015 används ordet Terminal om incheckningsområdena. Alla transitområdet nås inomhus till fots och räknas som en gemensam terminal. Den är uppdelat i delar med bokstäver som namn.

Terminal 1 (1969) bestod av sju sammanbyggda paviljonger och kallas därför också "De syv små hjem". Terminalen användes för inrikesflyg (inte Färöarna eller Grönland). Terminal 1 (incheckningshallen) stängdes våren 2015 och dess gater räknas efter det som en del av terminal 2. All inrikestrafik går sedan dess från övriga terminaler blandat med utrikestrafik.

Terminal 2 (1964) fungerade uteslutande som utrikesterminal fram till 1998, då Terminal 3 invigdes.

Terminal 3 (1998) är den nyaste terminalen. Den innehåller även bagageutlämningen och ankomstdörren. Utöver att den är flygterminal, fungerar den också som järnvägsstation för fjärresenärer, som skall till andra platser i Danmark eller till Sverige via Öresundsbron. Även metron kör till Terminal 3, ovanför järnvägsstationen.

Terminal 3 används som primärterminal av SAS och deras samarbetspartners i Star Alliance, medan andra flygbolag använder Terminal 2.

Pir A (f.d. terminal 1) och pir B används endast för flyg inom Schengenområdet (ingen passkontroll utom eventuellt vid incheckning). Pir C används mest för utanför Schengenområdet, men några gater inne i huvudbyggnaden för flyg inom Schengen kallas C. Pir C har fått en gångbrygga för Airbus A380 som Emirates flyger. Pir D och F har flyg både inom och Schengenområdet. CPH Go (2010), numera Pir F, är byggd för lågprisbolag och har inga gångbryggor och allt bagage lämnas ut till passagerarna utan transfermöjlighet. Wizz air, easyJet, Transavia och Ryanair använder terminalen. Det är inte någon tydlig uppdelning av de övriga pirarna mellan flygbolag, förutom uppdelningen inom och utom Schengenområdet. Det största flygbolaget SAS använder pir A, B, C och D. En ny pir, kallad pir E är under byggnad och ska vara klar 2020.[11]

Både den vingformade ankomsthallen – samt Hotel Hilton Copenhagen Airport (2001) är ritade av Vilhelm Lauritzen.

Det nya kontrolltornet är byggt för Naviair av ett konsortium bestående av arkitekterna Vilhelm Lauritzen, rådgivande ingenjörerna Moe och Brødsgaard samt entreprenörfirman E. Pihl & Søn. Tornet är ännu inte taget i operationellt bruk.

Man har god utsikt över parkerade plan från terminalerna, dock endast om man passerat säkerhetskontrollen (endast med flygbiljett). Om man vill se plan starta och landa är Amager Landevej väster om banorna (där det finns ett hamburgerställe), eller Kystvejen nordöst om banorna bra ställen.

Passpolisen kan utfärda tillfälliga danska pass.[12]. Svenska tillfälliga pass utfärdas hos Malmö-polisen, Malmö flygplats (svårt att hinna) eller ambassaden i Köpenhamn.

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Sökfråga på wikidata efter rådata.


Bansystem[redigera | redigera wikitext]

Kastrup har tre anlagda start- och landningsbanor, vilket ger tillgång till sex val av start eller landning. Två av banorna är parallella och används vid normala väderförhållanden på så sätt att en bana för startande flygplan och dess parallellbana för landande flygplan. Detta system infördes på tidigt 1970-tal och ger hög kapacitet. Man startar och landar alltid åt samma håll, normalt i motvind. Tvärbanan används vid speciella vindförhållanden och (om möjligt) vid förfrågan från flygplan. Bana 22L (som används vid landning med vind från syd eller väst) är utrustad med Instrument Landing System (ILS) kategori 3, vilket innebär att flygplan kan landa utan någon sikt alls (under förutsättning att vindförhållandena inte stör, men det är sällan både blåsigt och dimmigt samtidigt).

 • "Nya parallellbanan"
  • underlag asfalt
  • bana 22R (mot sydväst) 3300 m ILS CAT II (110.9 MHz)
  • bana 04L (mot nordost) 3300 m ILS CAT II (110.5 MHz)
 • "Gamla parallellbanan"
  • underlag asfalt
  • bana 22L (mot sydväst) 3000 m ILS CAT III (109.5 MHz)
  • bana 04R (mot nordost) 3000 m ILS CAT II (109.3 MHz)

parallellbanorna har exakt riktning, bana 22L/R har kompassriktningen 220 grader, och 04L/R 40 grader

 • "Tvärbanan"
  • underlag betong
  • bana 12 (122 grader, mot sydost) 2800 m ILS CAT I (109.9 MHz)
  • bana 30 (302 grader, mot nordväst) 2800 m ILS CAT II (108.9 MHz)

På flygspråk har en bana alltid två nummer, baserat på banans kompassriktning, ett nummer per riktning (sista siffran stryks efter matematisk avrundning till tiotal grader, är exempelvis banans kompassriktning 118 gr får banan nr 12, och från motsatt håll 30). Beteckningar R och L står för höger respektive vänster. (Även C kan förekomma om det finns tre parallellbanor). Bana 12/30 är egentligen längre än 2800m , men på grund av ljudrestriktioner får ett antal hundra meter av banans västliga ände ej användas annat än i nödfall. Inflygningar till bana 12 är under bullerrestriktioner. Vanligen används den åt andra hållet, bana 30 eftersom nordvästlig vind är vanligt. Samtliga banor saknar slope det vill säga de lutar inte, och deras höjd över havet är 17-20 fot (omkring 5-6 meter över havet).

Destinationer[redigera | redigera wikitext]

Flygbolag Destinationer
Adria Airways Ljubljana


Aegean Airlines Aten
Säsong: Heraklion, Kalamata, Rhodos


Aeroflot Moskva-Sjeremetevo


Air Arabia Maroc Agadir


airBaltic Riga


Air Cairo Säsongscharter: Sharm el-Sheikh


Air Canada Toronto-Pearson


Air China Peking (återupptas 30 maj 2018)[13]


Air Europa Säsong: Madrid


Air France Paris–Charles de Gaulle
Säsong: Bordeaux


Air Greenland Kangerlussuaq
Säsong: Narsarsuaq


Air India Delhi


Air Serbia Belgrad


Alsie Express Sønderborg


Atlantic Airways Vágar
Säsong: Bastia
Säsongscharter: Innsbruck


AnadoluJet Istanbul-Sabiha Gökçen


Austrian Airlines Wien
Säsong: Innsbruck


BH Air Säsongscharter: Burgas


Blue Air Bukarest, Turin


British Airways London-Heathrow


Brussels Airlines Bryssel


Bulgarian Air Charter Säsongscharter: Varna


Cobalt Air Larnaca (startar 27 mars 2018)[14]


Croatia Airlines Zagreb
Säsong: Split (startar 5 maj 2018)[15]


Czech Airlines Prag
Danish Air Transport Bornholm, Karup
Säsong: Sharm el-Sheikh
Säsongscharter: Burgas, Chania, Kefalinia, Larnaca, Sitia, Tirana (startar 13 juni 2018)[16]


Delta Air Lines Säsong: New York-JFK


easyJet Berlin–Schönefeld, Berlin–Tegel, Bristol, Edinburgh, London–Gatwick, Lyon, Manchester, Milano–Malpensa, Paris–Charles de Gaulle
Säsong: Venedig, Åre Östersund


easyJet Switzerland Basel/Mulhouse, Genève


EgyptAir Kairo


Emirates Dubai-International


Eurowings Düsseldorf


Finnair Helsingfors


Iberia Express Madrid


Icelandair Reykjavik-Keflavík


Iraqi Airways Bagdad, Basra, Najaf


Jet2.com Leeds Bradford, Newcastle upon Tyne


Jet Time Charter: Antalya, Aqaba, Bodrum, Burgas, Chambéry, Chania, Dalaman, Dubrovnik, Fuerteventura, Gazipaşa, Gran Canaria, Grenoble, Heraklion, Hurghada, Innsbruck, Izmir, Kangerlussuaq, Kefalinia, Korfu, Kos, Lanzarote, Larnaca, Málaga, Malta, Marsa Alam, Palma de Mallorca, Ponta Delgada, Rhodos, Salzburg, Samos, Sharm el-Sheikh, Skiathos, Teneriffa-Syd


KLM Amsterdam


LOT Polish Airlines Warszawa-Chopin


Lufthansa Frankfurt, München


Luxair Luxemburg


Middle East Airlines Säsong: Beirut


Montenegro Airlines Säsong: Podgorica, Tivat (återupptas 15 juni 2018)[17]


Nordica Groningen, Tallinn (återupptas 27 april 2018),[18] Örebro (PSO)


Norwegian Air Shuttle Alicante, Amsterdam, Bangkok-Suvarnabhumi, Barcelona, Bergen, Berlin-Schönefeld, Budapest, Dubai-International, Dublin, Edinburgh, Fort Lauderdale, Funchal, Gran Canaria, Helsingfors, Kraków, Lissabon, London-Gatwick, Los Angeles, Madrid, Málaga, Marrakech, Milano-Malpensa, New York-JFK, Nice, Oslo-Gardermoen, Orlando, Paris-Orly, Prague, Pristina (startar 28 mars 2018),[19] Riga, Rom-Fiumicino, Stockholm-Arlanda, Tel Aviv-Ben Gurion, Zagreb, Ålborg
Säsong: Agadir, Aten, Bastia (startar 28 april 2018),[20] Belgrad, Burgas, Catania, Chania, Dubrovnik, Faro, Genève, Grenoble, Heraklion, Ibiza, Korfu, Kos, Larnaca, Las Vegas, Malta, Marseille, Montpellier, Oakland, Olbia, Palma de Mallorca, Pisa, Rhodos, Salzburg, Sarajevo, Split, Teneriffa-Syd, Varna, Venedig


Nouvelair Säsong: Monastir (startar 31 mars 2018)[21]


Pakistan International Airlines Islamabad, Lahore


Pegasus Airlines Istanbul-Sabiha Gökçen
Säsong: Antalya


Qatar Airways Doha
Royal Air Maroc Casablanca


Royal Jordanian Amman–Drottning Alia (återupptas 3 juni 2018)[22]


Ryanair Alicante, Bergamo, Bologna, Budapest, Charleroi, Dublin, Edinburgh, Kaunas, Köln/Bonn, London-Luton, London–Stansted, Madrid, Málaga, Porto, Rom-Ciampino
Säsong: Neapel, Teneriffa-Syd, Thessaloniki, Valencia, Zadar


S7 Airlines Säsong: Sankt Petersburg (startar 2 juni 2018)[23]


Scandinavian Airlines Aberdeen, Amsterdam, Aten, Beirut (startar 24 mars 2018),[24] Bergen, Berlin-Tegel, Billund, Birmingham, Bologna, Boston, Bryssel, Bukarest, Chicago-O'Hare, Dublin, Düsseldorf, Faro, Frankfurt, Gdańsk, Genève, Göteborg, Hamburg, Hannover, Helsingfors, Kraków, London-Heathrow, Málaga, Manchester, Miami, Milano-Malpensa, München, Newark, Nice, Oslo-Gardermoen, Palanga, Palma de Mallorca, Paris–Charles de Gaulle, Peking, Poznań, Prag, Reykjavik-Keflavik, Riga, Rom-Fiumicino, San Francisco, Shanghai-Pudong, Stavanger, Stockholm-Arlanda, Stuttgart, Tallinn, Tokyo-Narita, Trondheim, Vágar, Venedig, Vilnius, Warszawa-Chopin, Washington-Dulles, Wien, Wrocław, Zürich, Ålborg, Århus
Säsong: Alicante, Barcelona, Biarritz, Chania, Dubrovnik, Edinburgh, Fuerteventura, Gazipaşa (återupptas 24 mars 2018),[25] Genua (startar 24 mars 2018),[24] Gran Canaria, Lissabon (startar 25 mars 2018),[24] Malta, Montpellier, Neapel, Olbia, Palermo, Pisa, Pristina, Pula, Salzburg, Sankt Petersburg, Sarajevo (startar 24 mars 2018),[24] Split, Teneriffa–Syd, Thessaloniki, Toulon (startar 21 april 2018),[24] Tromsø, Ålesund


Singapore Airlines Singapore


Small Planet Airlines (Tyskland) Säsongscharter: Ioánnina (startar 14 maj 2018)


Sunclass Airlines Charter: Antalya, Banjul (startar 30 oktober 2018), Bodrum, Cancún, Chania, Dalaman, Funchal, Gran Canaria, Heraklion, Hurghada, Ibiza, Kos, Larnaca, Mytilene, Palma de Mallorca, Preveza, Punta Cana, Rhodos, Sal, Sharm El Sheikh, Skiathos, Teneriffa–Syd, Varadero


SunExpress Säsongscharter: Antalya, Izmir, Konya


Swiss International Air Lines Zürich


TAP Air Portugal Lissabon


Thai Airways Bangkok-Suvarnabhumi
Säsong: PhuketTransavia Eindhoven


TUI Airways Säsongscharter: Cancún, Krabi, Mauritius, Phuket, Phu Quoc


TUIfly Nordic Charter: Antalya, Burgas, Gran Canaria, Izmir, Krabi, Lanzarote, Larnaca, Phuket, Puerto Plata, Pula (startar 5 maj 2018)


Turkish Airlines Istanbul-Atatürk
Säsong: Ankara, Istanbul-Sabiha Gökçen, Konya, Antalya


Ukraine International Airlines Kiev–Boryspil (startar 25 april 2018)[26]


Vueling Airlines Barcelona, Málaga, Paris–Orly
Säsong: Florens, Rom–Fiumicino


Widerøe Haugesund, Kristiansand, Sandefjord


Wizz Air Kiev-Zjuljany, Sibiu (startar 22 juni 2018),[27] Skopje, Sofia


Se även[redigera | redigera wikitext]

Flag of Denmark.svg Danmarksportalen

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”CPH-trafik: Væksten i andet halvår lover godt for 2022”. https://www.cph.dk/om-cph/investorer/trafikstatistik/2022/1/cph%20trafik%20dec%20og%20hele%202021. 
 2. ^ ”Københavns Lufthavn”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kobenhavns-lufthavn. Läst 11 april 2018. 
 3. ^ ”About CPH - News”. Københavns Lufthavne A/S. 13 januari 2016. Arkiverad från originalet den 27 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160127101430/https://www.cph.dk/en/about-cph/press/news/cph-copenhagen-airport-grew-passenger-traffic-by-one-millions-in-2015/. Läst 22 januari 2016. 
 4. ^ ”Kastrup växer...”. http://www.hd.se/2016-12-27/kastrup-vaxer-sa-in-i-norden. Läst 27 december 2016. 
 5. ^ SIKA Rapport 2007:1, Samverkan kring regionförstoring, ISSN 1402-6651, sid 19
 6. ^ ”Key Facts and Figures 2018”. Arkiverad från originalet den 23 april 2019. https://web.archive.org/web/20190423171307/https://cph-prod-cdn.azureedge.net/492107/globalassets/8.-om-cph/3.-subnavigation-linklist/cph-key-facts--figures-2018_a4.pdf. Läst 23 april 2019. 
 7. ^ http://aircat.dk/ruteflyvning
 8. ^ Köpenhamn–Ålborg planeras få 3 timmar tågrestid, mot 4½ år 2015
 9. ^ News Øresund (13 januari 2017). ”News Øresund Sverige » Ryanair tredje största flygbolaget på Kastrup”. www.newsoresund.se. http://www.newsoresund.se/ryanair-tredje-storsta-flygbolaget-pa-kastrup/. Läst 26 februari 2018. 
 10. ^ Østtællingsrapport 2007 Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. sid. 30
 11. ^ KASTRUP BYGGER NY PIR
 12. ^ ”Har du styr på passet?”. Arkiverad från originalet den 11 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120111001908/http://www.rejseliv.dk/politiet-vi-sloeser-med-passet#. Läst 23 mars 2013. 
 13. ^ ”Air China resumes Copenhagen service from late-May 2018” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276549/air-china-resumes-copenhagen-service-from-late-may-2018/. Läst 12 februari 2018. 
 14. ^ ”Cobalt Aero schedules new routes in 2018” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276852/cobalt-aero-schedules-new-routes-in-2018/. Läst 13 februari 2018. 
 15. ^ ”Croatia Airlines adds seasonal Split – Copenhagen in S18” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275911/croatia-airlines-adds-seasonal-split-copenhagen-in-s18/. Läst 13 februari 2018. 
 16. ^ ”Sverige får nytt direktflyg till Albanien”. Allt om Resor. 14 september 2017. https://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/europa/sverige-far-nytt-direktflyg-till-albanien/. Läst 13 februari 2018. 
 17. ^ ”Montenegro Airlines resumes Tivat – Copenhagen in S18” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275593/montenegro-airlines-resumes-tivat-copenhagen-in-s18/. Läst 13 februari 2018. 
 18. ^ ”Danish-Estonian Chamber of Commerce - Nordica launches Copenhagen line from April 27, 2018” (på brittisk engelska). www.decc.ee. http://www.decc.ee/en/news/news/320-nordica-launches-copenhagen-line-from-april-27-2018. Läst 13 februari 2018. 
 19. ^ ”Norwegian to add fourth Pristina service”. EX-YU Aviation News. http://www.exyuaviation.com/2018/02/norwegian-to-add-fourth-pristina-service.html. Läst 13 februari 2018. 
 20. ^ ”Norwegian adds Copenhagen – Bastia service in S18” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276357/norwegian-adds-copenhagen-bastia-service-in-s18/. Läst 13 februari 2018. 
 21. ^ ”Nouvelair Tunisie adds Scandinavia flight in S18” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276232/nouvelair-tunisie-adds-scandinavia-flight-in-s18/. Läst 13 februari 2018. 
 22. ^ ”Royal Jordanian resumes Amman – Copenhagen route from June 2018” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276558/royal-jordanian-resumes-amman-copenhagen-route-from-june-2018/. Läst 13 februari 2018. 
 23. ^ ”S7 Airlines expands European network from St. Petersburg in S18” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275730/s7-airlines-expands-european-network-from-st-petersburg-in-s18/. Läst 13 februari 2018. 
 24. ^ [a b c d e] ”SAS expands Copenhagen network in S18” (på brittisk engelska). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275277/sas-expands-copenhagen-network-in-s18/. Läst 13 februari 2018. 
 25. ^ ”Scandinavian Airline SAS to introduce Direct Flights from Copenhagen to Sarajevo? - Sarajevo Times” (på amerikansk engelska). Sarajevo Times. 17 oktober 2017. http://www.sarajevotimes.com/scandinavian-airline-sas-introduce-direct-flights-copenhagen-sarajevo/. Läst 13 februari 2018. 
 26. ^ ”Nyt flyselskab kommer til Københavns Lufthavn - InsideFlyer DK” (på danska). InsideFlyer DK. 25 oktober 2017. https://insideflyer.dk/nyt-flyselskab-kommer-koebenhavns-lufthavn/. Läst 13 februari 2018. 
 27. ^ ”Welcome to the world of opportunity! | Wizz Air” (på brittisk engelska). wizzair.com. https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/about-us/news/2017/11/27/wizz-air-announced-expanding-sibiu-s-network#/. Läst 13 februari 2018. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Copenhagen Airport, 9 februari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]